Yolda Bir hayvana Çarparsam Ne yapmalıyım?

Yolda Bir hayvana Çarparsam Ne yapmalıyım?

Yolda istemediğimiz bir kaza sonucu hayvana çarparsanız yapmanız gerekenler detaylı bir şekilde bu yazımızda..

Kedi köpek vb Hayvana Çarptım Ne yapmalıyım?

Her yıl evcil yada yabani hayvanlara çarpmak suretiyle bir çok kaza yaşanıyor ve bu kazalar genellikle ağır yaralanmalı ve ölümcül kazalar olabiliyor. Burada kendi haklarımız olduğu kadar hayvanların hakları ve onların sahiplerinin sorumlulukları devreye giriyor.

Bilinmesi Gerekenler

  • Yol kenarından uzakta bile olsa hayvan gördüğünüzde mutlaka hızınızı düşürün ve dikkatli olun. çevresinde yavruları yada beraberinde bulunan başka hayvanlar olabilir.
  • çoğu hayvanların göç yolları üzerinde yollarda uyarıcı levhalar bulunur. Levhaları gördüğünüzde mutlaka hızınızı düşürün ve dikkatli olun.
  • Yabani hayvanlar genelde geceleri daha çok yollarda olurlar. Geceleri görüş mesafesinin düşeceğini hesaba katarak köy kasaba yakınlarında daha dikkatli ve daha yavaş kullanın.

Tüm tedbirlere Rağmen Kaza durumu Söz konusuysa

Yukarıda bahsedilen tüm tedbirleri almış olmanıza rağmen istemeseniz de kaza ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda en önemli şey soğukkanlı olmak ve ani hareketlerden kaçınmaktır. birinci öncelik sizin ve diğer araçların içindekilerin sağlığıdır. Hayvanların karıştığı kazaların büyük çoğunluğu hayvana çarpmamak için kayalık uçurum yada karşı şeride geçilen kazalardır. Hayvanları öldürmeyi kimse istemez ancak bu durumda doğru olan soğukkanlı olarak aracın kontrolünü kaybetmeden hayvana en az hasarı vermektir. Kurtaramayacağınız bir durumda hayvana çarpmak en doğru olandır. Sıkıca tutulan direksiyon ve ani fren ile hayvana da en az zararı vermiş olursunuz. Şeridinizi mutlaka koruyun ve aracınız durana kadar kontrolünü bırakmayın.

Kaza yaptınız ve bir hayvana çarptınız Ne yapmalısınız?

  • Kaza yaptığınız zaman öncelikle çarptığınız hayvanın ölüp ölmediği saldırma durumu, çevre ve trafik güvenliği ilk dikkat edilmesi gereken durumdur. Aracınızla yol ortasında durduğunuzda ikinci bir kazaya sebep olabilirsiniz.
  • Eğer hayvanın öldüğünden kesin olarak eminseniz yapmanız gereken en önemli şey aracınızı güvenli bir yere çekip hayvanı da yol kenarına çekmektir.
  • Hayvan yaralı, tehlikeli yada çok ağırsa üçgen reflektörlerle kaza alanını belirginleştirin.
  • Kazayı hemen jandarma yada polise bildirin ve hayvan eğer hayattaysa jandarma ve polisi bu konuda bilgilendirin ki gerekli birimlerin olay yerine ulaşması için resmi bir adım atmış olun.

Yorumlar

Daha Fazlası