Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?

Otomatik vites ehlieti alanlar yalnızca aldıkları ehliyet sınıfına uygun otomatik şanzımanlı araçları kullanabilirler.

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?

Otomatik vites ehliyeti şeklinde bir ehliyet sınıfı yoktur. Kişinin aldığı ehliyet sınıfının karşısında 104 kodu yazar. 104 rakamı bu ehliyetin otomatik vitesli araç sürmek için alındığını göstermektedir.

Eskiden direksiyon sınavına giren adaylar, zorunlu olarak manuel vitesli araç ile sınava girebilirlerdi. Manuel vites ehliyeti aldıktan sonra isterlerse Otomatik vitesli araç kullanabiliyordu. Artık sınava otomatik vitesli araçla girilebilmekte ve sürücü belgesi alınabilmektedir. Fakat Otomatik vites ehliyeti alırsanız Manuel vitesli araç kullanamazsınız. Sadece Otomatik vitesli araç kullanabilirsiniz.

Eğer Manuel vites ehliyeti alırsanız, ister manuel vitesli araç, ister otomatik vitesli araç kullanabilirsiniz. Manuel vites ehliyeti ikisini de kapsar.

Otomatik vites ehliyeti alıp daha sonra manuel vites ehliyete geçiş yapabilir miyim?

Otomatik vitesli araç kullanabilir ehliyeti alanlar manuel vitese geçiş yapabilir. Fakat direksiyon eğitimi dersinin yarısını (7 saat) alarak direksiyon sınavına girmek zorundalar. Teorik sınava tekrar girmelerine gerek yoktur.

Örneğin B sınıfı ehliyetinde otomatik şanzımanlı araç kullanabilir ifadesi bulunan bir kişi B grubu(Manuel) kullanabilmek için yeniden direksiyon sınavına girmeleri gerekecek. Teorik sınava tekrar girmeye gerek yoktur.

Otomatik vites ehliyeti olan bir sürücü manuel araç kullanırsa yetersiz ehliyet cezası uygulanır. Araç kendisine ait değilse aynı ceza araç sahibine de uygulanır. 2019 yılı yetersiz ehliyet cezası 1002 TL'dir.

Yorumlar

Daha Fazlası