Ömrü biten hurdaya ayrılan otomobiller ne oluyor?

Ömrü biten hurdaya ayrılan otomobiller ne oluyor?

Daha Yaşanılır Bir Dünya için Geri Dönüşüm

Otomobillerin tüm dünyada artmasıyla ortaya çıkan araç çöplükleri çevreye çok büyük zararlar vermektedir. bunun önüne geçmek için değişik bir sürü proje yürütülmektedir.

Avrupada Ömrü Biten Araçlar Ne Oluyor

AB ülkelerinde araç hurdalarını geri dönüşüme sokulması hususunda birçok işbirliği vardır. Büyük otomobil firmaları anlaşmalar yaparak her yıl milyonlarca aracı geri dönüşüme sokmaktalar ancak bu oran Avrupa'da her yıl hurdaya ayrılan 14 milyon araç sayısına bakılınca çok düşük kalmaktadır.

Geri dönüşüm tesislerinde araçların ikinci el olarak kullanılabilirlik testi yapıldıktan sonra parçalarından bazılarının yeniden kullanılması sağlanabilmektedir. bu araçlar ve parçaları uygun koşullarda saklanabilmektedir.

Araçların kullanılabilecek parçaları ayıklandıktan sonra kullanılamayacak kısımlar gruplara ayrılır ve ham madde olarak geri kazanma yoluna gidilir.

Japonya'da Geri Dönüşümlü Araçlar Üretiliyor.

Yılda 1 milyon ton otomobil atığının oluştuğu Japonya'da ise Toyota bu hurdaları demirli demirsiz cam poliüretan vb bölümlere ayırarak bir kısmını yeni otomobil üretiminde bir kısmını değişik sanayi kollarında tekrar kullanmaktadır. Toyota üretim stratejisinde de değişikliğe giderek ürettiği araçların %80 civarında kısmını geri dönüşümde kullanabilmektedir. geri dönüşümde çeliğin ham madde olarak %90 civarında korunduğu için ekonomik olarak değeri büyük oranda korunmaktadır.

Yeni Yasa ile %100 Geri Dönüşüm

AB 2015 yılı içerisinde aldığı karar gereği artık üretilen araçların %100'ünün hurda olarak kullanılması gerekliliği doğmuştur. Bu sayede araba çöplükleri son bulacak dünyamız daha temiz ve yaşanılabilir bir hal alacaktır.

Yorumlar

Daha Fazlası