Rodaj Nedir? Rodaj gerekli midir?
Bir motorun (motosiklet araba farketmez) yavaş yavaş alıştırılarak çalıştırılması ve kullanıma hazırlanmasına rodaj denir. Genelde yeni araç alan kişiler arabam acaba kaç basar ? Acaba kaç bin devire kadar çıkar gibi kendince aracı denemek için bazen motoruna çok büyük zararlar verebilir. Çoğu servis artık araçlara rodaj gerekmediğini söyler çünkü araçlar rodajsız zarar gördüğünde yine servisler kazanacaktır.
Rodaj Gerektirmeyen Motor Var mı?
Ferrari , lamborgini, hondanın NSX modeli vb büyük firmaların rodajı fabrikasında yapılır ve piste çıkmaya hazırdır. Ancak şuan kapımızın önündeki hiçbir araç için fabrikada böyle bir uygulama söz konusu değildir. Motor parçalarının belli bir toleransla üretilir. Motorumuzun parçaları olması gerekenden daha sıkışık çalışabilir. Motordaki sekmanlar conta görevi görür. Yağ ve yanma odasını ayırır. Bu parçalar fabrikadan ilk çıktığında daha sıkışıktır.
Rodaj Nasıl Yapılır?
- Yeni motorda sekmanlar silindirleri daha fazla sıyırır o yüzden rodaja ihtiyaç vardır.Rodaj süresince bu parçaları uygun şekilde aşındırmak gereklidir.
- Genelde rodaj süresi 1500 Km'dir ve buda iki bölümdür. İlk 1000 km ve sonraki 500 Km.Rodaj süresince araca kesinlikle yüksek devir çevirtilmemelidir. Motoru sıkıştırmamak ve düşük devirde bir anda araca yüklenmemek gereklidir.
- Sakin kullanım ve olması gereken devirde vites arttırılmalıdır. benzinlide 4 bin dizelde 3 bin devir geçilmemelidir.
- Çok düşük devirdede aracı zorlamamak gerekir.(yüksek vitesdüşük devir zararlı mıdır?)
- İlk 1000 Km de sabit hızla gidilmemelidir. Uzun yol iyi değildir.