Aküler Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
- Araç uzun süre kullanılmayacaksa zamanla sülfatlaşır ve aracı çalıştıramaz hale gelir. Bu sebeple araç yazın 15 günde bir, kışın haftada bir defa en az 10 dakika çalıştırılmalıdır.
- Aküler, kutup başları insan sağlığı için son derece zararlı kurşun, kurşun bileşimleri ve diğer bazı kimyasallar içermektedir. Sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için akü ile ilgili işlemlerden sonra mutlaka elinizi su ve sabunla temizleyin.
- Araca aküyü takarken de önce (+) pozitif kutup başını bağlanmalıdır. Araçtan bir aküyü sökerken de önce (-) negatif olan kutup başını sökülmelidir.
- Sulu aküler, herhangi bir yana fazla eğilmemelidir. Aküler elektrolit olarak ciddi yanıklara sebep olabilecek sülfürik asit içerirler. Asit ile temas edilirse, temas yeri bol su ve sabun ile yıkanmalıdır.
- Aküden aküye bağlantı yaparken akünün üzerine eğilmeyiniz.
- Akünün yüzeyi temiz ve kuru tutulmalıdır.
- Akü bağlantı noktalarında gevşeme, oksitlenme olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer kutup başında oksitlenme varsa sıcak su yardımıyla kutup başları temizlenmelidir.
- Akünün uzun süreli kullanılmadan saklanacağı durumlarda tam şarjlı olmasına dikkat edilmelidir.
- Tam şarjlı bir akü -70 derecede donarken deşarj konumundaki bir akü deşarj seviyesine bağlı olarak -5 derecede dahi donabilir. Bu nedenle soğuk havalarda akünün şarjlı halde bulunması çok önemlidir.
- Aracınızın devamlı kısa süreli ve kısa mesafeli kullanılması akünün ömrünü kısaltır.
- Akü bakımını kişi bakımını kendi yapacak ise aküye sadece saf su eklemelidir. Bunun harici kullanılacak her türlü sıvı (şebeke suyu dahil) akünün deşarj ya da aşırı şarj olmasına neden olur.
- Akü bağlantı kablolarının gevşek bağlanmamalıdır.
- Akü sabitleme aparatlarının sıkı olmasına dikkat edin.