Vuruntu nedir? Tekleme nedir? Sebepleri Nelerdir?

Vuruntu nedir? Tekleme nedir? Sebepleri Nelerdir?

Vurubtu ve teklemenin farkı nedir, sebepleri nelerdir?

Vuruntu nedir? Tekleme nedir? Sebepleri Nelerdir?

Vuruntu

Vuruntu silindirlerdeki hava yakıt karışımının, bujiler ile ateşlenmesinden sonra silindir içerisinde farklı noktalarda düzensiz, kontrolsüz ve aşırı hızlı yanması ve ya buji ateşlemeden kendiliğinden yanmasıdır. Bu düzensiz ve kontrolsüz yanma motorda vuruntuya neden olur.

Normal şartlara buji ateşleme yaptığında oluşan alev yanma odasının diğer ucuna düzenli bir şekilde yayılır. Eğer buji ateşlemesi sonrası oluşan alev henüz yanma odasının diğer ucuna varmadan farklı noktalarda kendiliğinden yanma meydana gelirse bu motorda vuruntuya neden olur. Bujilerde erken ateşleme olması da vuruntuya sebep olur. Yanma odasında farklı zamanlarda meydana gelen bu yanmalar ve patlamalar pistonu düzensiz iteceğinden motor çalışma düzeni bozulur. Silindir içerisinde aşırı basınç oluşur. Bütün bunlar motor parçalarına zarar verir. Vuruntuya genellikle ateşleme sistemindeki arızalar veya subap arızaları neden olur.

Tekleme

Tekleme ise silindirlerdeki ateşlemenin yanlış zamanda olması veya bir ya da bir kaç silindirde hiç gerçekleşmemesidir. Bunun sebebi bujilerin bir ve ya bir kaçının ateşleme yapmamasıdır. Bu durumda motor sarsıntılı çalışır.

Teklemenin diğer bir sebebi de subap ayarının bozuk olmasıdır. Subap ayarının bozuk olması emme ve egzoz zamanlamasını bozar.Bu da o silindirin güç üretmemesine ve teklemeye neden olur.

Yorumlar

Daha Fazlası