Volant Ne İşe Yarar, Volan Dişlisi ve Volant Sensörünün Görevi ve Arızası

Volant Ne İşe Yarar, Volan Dişlisi ve  Volant Sensörünün Görevi ve Arızası

Volan yada Volant olarak bilinen yapının görevi arızaları ve çalışması hakkında detaylar bu yazımızda..

Volant (Volan) Nedir?

Kelime anlamı olarak ingilizceden uçan tekerlek olarak geçen Volant aslında hareketi mekanizmaya aktaran ve makinedeki bu hareketin hızını düzende tutmaya yarayan tekerlek yada dişli demektir. Motor içerisinde Volanın görevi hareket aktarımını yapmak ve ve düzenlemektir.

Volan Görevi Nedir?

  • Motorun çalışmasında İlk hareketi sağlamak ( üzerindeki dişliler sayesinde marş motorundan ilk hareketi alır)
  • Motor Hareketini Şanzımana Aktarmak (gövdesinden krank miline sabitlenmiş olduğundan hareketleri birliktedir. Pistonlar Krank milini hareket ettirince volanda haraketine başlar ve hareket şanzımana iletilir)
  • Dönüş Hareketi Enerjisini Korumak (krank milinden daha büyük çapa sahip olduğundan büyük çap dönüp enerjiyi küçük çapa aktarır büyük çap dönmeyi bıraksa bile küçük çap dönmeye devam eder)
  • Titreşimsiz bir dönüş sağlamak (Pistonların çalışması kaynaklı üretilen titreşim volan kasnağı sayesinde dengeli olur ve titreşim azalır)

Kavrama Nedir? Debriyaj Kavrama Arızaları

Volant ve debriyaj baskı muhafazası motora civatalarla monte edilmiştir. Debriyaj baskı muhafazasında debriyaj plakası vardır ve bu vasıta ile volanta doğru itilir. bu itiş ile motor hareketi şanzımana iletilir.Buna kavrama denir.

Volant Arızaları

Volant Ömrü genelde 90 bin Kmdir. Aracı çalıştırdığınızda yada stop ettiğinizde ses gelmesi, Kalkış sırasında araçta titreme oluşması, Sert kalkışlarda tok bir ses gelmesi (volan baskıya sürtmesi sonucu zımpara etkisi yapması) şeklinde anlaşılması mümkündür.

  • Volan Dişlilerinde arıza olması durumunda ilk çalıştırmada givvv diye bir ses gelir ve stop ederken cik cik ses yapar ve ilk çalışma düzensizdir.Yaylı sistem volanların en temel ve çözümü zor sorunlarındandır. Yay vb hareketli parçalar dağılır ve bahsedilen sesler ile kendini belli eder.

Volan Tamiri Mümkün mü?

  • Volan arıza yaptığı kesin tespit edildiğinde tamiri mümkün değildir ses yapmaya başladığında bir süre daha kullanabilirsiniz ve büyük olasılık başka parçalara yada şanzımana zarar verme riski düşüktür.

Yorumlar

Daha Fazlası