Vites zor geçiyor, vites sertleşmesinin sebebi ne olabilir?

Vites zor geçiyor, vites sertleşmesinin sebebi ne olabilir?

Aracınızda alışık olduğunuz vites yumuşaklığında, sertleşme yada ses mi var? Çözüm için bu yazıyı mutlaka okuyun.

VİTES NEDEN SERTLEŞİR?

  • Vites geçişindeki zorlanmalar, ses ve buna benzer sıkıntılar genelde mevsimsel durumlar olmakla birlikte her gün aracına binen ve buna alışan kullanıcıların daha çabuk fark edecekleri durumlardır.
  • Vites geçerken ses var (gıcırtı şeklinde) ancak geçtikten sonra sorun yoksa durum aşırı soğuktan olma ihtimali yüksektir.

VİTES GEÇİŞ SORUNU SADECE KIŞ AYLARINDA MI OLUYOR?

Soğuk kış aylarında aracınızın vites geçişlerinin yaz ayına göre (yağ sıcaklığı ve viskozitesi) farklılaşacağı için aynı düzeyde olmasını bekleyemeyiz. Hatta aracı ilk çalıştırmakla motor ısındıktan sonra, şanzıman süzülen yağın devridaim yapmasına kadar geçen sürede bile farklılaşacaktır.

ŞANZUMAN HALATININ YAĞLANMASI ?

Çoğu kullanıcıda eskiden gelen bir yanılgı vardır şanzıman halatlarının yağsız kalmasından ötürü vites geçişinde sorun olduğu düşünülür. Eğer aracınız 2000'li modellerin üstündeyse bu araçlarda zaten halat yağlama söz konusu değildir. Halatlar bu yıllardan itibaren su toz vb. geçirmeyecek şekilde kılıflı üretilmiştir ve bu kılıf içinde kaygan bir şekilde hareketine devam edebilmektedir.

  • Bu tarz halatlarda karşılaşılan en önemli sorun dıştaki koruyu kılıfın özelliğini yitirmesi sertleşip kavlaması gibi sorunlardır. bu kavlama neticesinde genişleme yapan kılıf ana katmana sıkışır yada şanzıman halatının hareketini kısıtlar buda vitesinizin sertleşmesine sebep olur.
  • Halatları oluşturan çelik teller birbirine sarmal şekilde sarılıdır. uzun süreli kullanımlarda yinebu tellerden bazıları koparak ana mekanizma içerisinde sıkışarak hareketi ya tamamen engeller yada zorlaştırır.
  • ÇÖZÜM NEDİR? VİTES ZOR GEÇİYORSA NE YAPMALI?

    • Aracınız çok eski modelse yani 2000 den önceki yıllardaki araçlarda halatların yağlanması sorunu büyük oranda çözecektir. Ancak daha yeni araçlarda yapılan yağlama kılıfın ucundan yapılacağı için içerideki hareketli parçalara ulaşamayacaktır. Bu yüzden şanzıman halatlarının komple yenilenmesi gerekmektedir.
    • Hava şartları normal ve vites geçişinde problem yaşıyorsanız vites kolunun alt ucundaki topuzun ağlanması gerekebilir.
    • Vites halatlarının ucunda aşıkların içerisinde bulunan fiber malzeme de zamanla sertleşebilir bunlarında yağlanması sorununuzun çözümüne yardımcı olacaktır.

    Yorumlar

    Daha Fazlası