Turbo Yağ Kaçağı Nedir? Neden Yağ Kaçırır?

Turbo Yağ Kaçağı Nedir? Neden Yağ Kaçırır?

Turbo, zamanla meydana gelen aşınmalardan dolayı yağ kaçırabilir ve motorunuz yağ yakar.

Turbo Yağ Kaçağı Nedir? Neden Yağ Kaçırır?

Bilindiği üzere turbolar onbinlerce devir çevirirler ve silindirlerde meydana gelen yanma için gerekli havayı sağlarlar. Egzoz gazları turbonun içerisinden geçirilir ve turbo içerisindeki türbini döndürürler. Bu türbin bir mil vasıtasıyla bir kompresor türbinine bağlıdır ve egzoz türbinin dönmesiyle kompresor türbini de dönmeye başlar. Kompresor havayı emer ve basınçlandırarak silindirlere gönderir.

Türbin ve kompresor pervanelerinin bağlı olduğu milin ve mil yatağının yağlanması ve soğutulması hayati öneme sahiptir. Turbo, motor yağı kullanılarak yağlanır ve soğutulur. Turbo milinin ve yatağının çok iyi bir şekilde yağlanması gerekir. Bu yüzden motor yağ değişim sürelerine ve yağ kalitesine çok dikkat edilmelidir.

Zamanla mil de yada mil yatağında aşınmalar ve boşluklar meydana gelebilir ve turbo yağ sızdırmazlığı bozulabilir. Bu durumda yağ kompresor yada egzoz türbini tarafına sızabilir. Kompresor türbini tarafına sızan yağ havayla beraber silindirlere kadar ulaşır ve silindirlerde yanar. Bu durum turbo ve silindirler arasındaki bölümlerde yağlanmalara ve zamanla motor yağının eksilmesine neden olur.

Eğer motorunuzda yağ kaçağı olmamasına rağmen motor yağınız eksiliyorsa sorun turbonun yağ kaçırması olabilir. Özellikle turbonun devreye girdiği yüksek devirlerde egzozdan mavi duman çıkıyorsa turbo kontrol edilmelidir. Bazı durumlarda turbo gövdesinde de yağ kaçağı görülebilir. Bu tür durumlarda turbonun revize edilmesi ve ya değiştirilmesi gerekir.

Yorumlar

Daha Fazlası