Turbo Wastegate Nedir? Nasıl Çalışır?Arızalanırsa Ne Olur?

Turbo Wastegate Nedir? Nasıl Çalışır?Arızalanırsa Ne Olur?

Turbo Wastegate, kabaca, turboya giren egzoz gazının miktarını ayarlar.

Turbo Wastegate Nedir? Nasıl Çalışır?Arızalanırsa Ne Olur?

Bilindiği üzere turbo, egzoz gazının turbo türbinini çevirmesi sonucu emme manifolduna yüksek basınçla hava gönderir. İşte Wastegate bu egzoz gazının basıncını ayarlayan bir valftir. Turbo basıncı gereğinden fazla yükseldiğinde wastegate egzoz gazının bir kısmını tuboya göndermeden direk egzoz hattına verir. Böylece turbo türbininin dönüş hızı dolayısıyla da turbo basıncı (emme manifolduna gönderilen havanın basıncı) düşer.

Wastegate MAP sensörünün (emme manifoldundaki hava basıncını ölçer) ECU' ya gönderdiği sinyale bağlı olarak çalışır.MAP sensöründen emme manifodunun basıncının yüksek olduğu uyarısını alan ECU, wastegate i kumanda ederek wastegate i açar. Egzoz gazının bir kısmı turboya girmeden egzoz hattına verilir. Böylece turbo basıncı düşürülmüş olur.

Wastegate arızalanır ve tam kapanmazsa egzoz gazı sürekli buradan kaçacağından turbo istenen güce çıkamaz ve aracın performansı düşer.

Tam tersi olduğunda yani wastegate açılmadığında ise turbo basıncı yükseldiğinden arıza ışığı yanar ve motor kendini korumaya alır ve motor performansı düşer.

Turbo Kompresör By-pass Valfi Nedir? Arızalanırsa Ne olur?

Yorumlar

Daha Fazlası