Silindir Kapak Contası Yanması

Silindir Kapak Contası Yanması

Silindir kapak contasının yanması aracınızın motorunda ciddi hasarlar meydana getirebilir.

Silindir Kapak Contası Yanması

Silindir kapak contası motor bloğu ile silindir kapağının arasında bulunan contadır. Silindirlerdeki yanma odası içerisindeki gazların, soğutma suyu ve motor yağının dışarı sızmasını engeller.

Motor bloğunda ve silindir kapağında su ve yağ kanalları bulunur. Soğutma suyu ve yağ bu kanallarda dolaşır.

Soğutma suyu motor bloğu ve silindir kapağını soğuturken yağ da motor parçalarını yağlar. Motor bloğu ve silindir kapağı birleştirilirken araya conta konulur. Bu conta suyun yağa, yağın suya ve hem yağ hem de suyun silindirler içerisine sızmasını engeller. Silindir kapak contası ısıya dayanıklı bir malzemeden üretilir. Fakat soğutma sisteminde meydana gelen arızalar neticesinde motor bloğu ve conta aşırı ısınır(hararet). Bu yüksek sıcaklıkta motor çalıştırılmaya devam edilirse conta yanar ve özelliğini yitirir.

Bu durumda su yağa, yağda suya karışabilir, yada su ve yağ yanma odasına sızabilir. Eğer genleşme su kabında yağ görünürse suya yağ karışıyor demektir.

Yağa su karışırsa yağ özelliğini yitirir ve işlevini yerine getiremez. Bu da zamanla motor parçalarının ciddi zarar görmesine neden olur. Eğer silindirlerdeki yanma odasına su sızarsa bu durumda egzozdan beyaz duman çıkar. Silindirlere yağ sızarsa motor yağ yakar ve egzozdan mavi duman çıkar.

Bu senaryoların tamamında motor ciddi zararlar görebilir ve rektefiye edilmesi gerekebilir.

Yorumlar

utkukoru13
bilgi deryası gibi site ne ararsan var

Daha Fazlası