Sente Ayarı Nedir? Sente Ayarı Bozuk Olursa Ne Olur?

Sente Ayarı Nedir? Sente Ayarı Bozuk Olursa Ne Olur?

Sente ayarı eksantrik milinin zamanlamasının ayarlanmasıdır.

Sente Ayarı Nedir? Sente Ayarı Bozuk Olursa Ne Olur?

Sente ayarı, eksantrik milinin zamanlamasının ayarlanmasıdır. Eksantrik mili, triger kayışı vasıtasıyla hareketini krank milinden alır. Krank mili pistonlara hareket verirken eksantrik mili de subaplara hareket verir. Bu yüzden krank mili ile eksantrik milinin zamanlaması çok önemlidir. Sente ayarı genellikle triger değişimi sırasında yapılır ve aracınızın motoru için hayati öneme sahiptir. Sente ayarının yanlış yapılması aracınızın motorunda ciddi ve pahalı sorunlara yol açabilir. Bu yüzden triger değişiminin uzman kişiler tarafından ve mümkünse serviste yapılması tavsiye edilir.

Pistonlar, sıkıştırma zamanında, üst ölü noktada iken, subapların kapalı pozisyonda olması gerekir. Eksantrik milinin zamanlamasının yanlış olması motorunuzun emme ve egzoz zamanlarının bozulmasına neden olur. Bu da aracınızın motorunun çalışma düzenini bozar. Zamanla motor parçaları (subaplar, pistonlar vb.) zarar görür.

Sente ayarı bozuk bir araç gürültülü çalışır, vuruntu yapar. Tekleme ve stop etme gibi sorunlar baş gösterir. Araç çekişten düşer ve yakıt miktarı artar.

Yorumlar

Daha Fazlası