Park sensörü nedir? Ne işe yarar?
Sürücüye araç kullanımı konusunda çok fazla katkı sağlayan sistemlerden biride park sensörüdür. Sistem özellikle park esnasında mesafeleri sürücüye uyarı veya mesafe şeklinde belirten sistemlerdir. Aynalardan görülemeyen kör noktalar konusunda sağladığı yararlar göz önüne alındığında araçta bulunmasının önemi ortaya çıkmaktadır.Öyle ki yeni nesil araçların hemen hemen tümünde standart uygulama olarak sunulmaktadır. Araç da bu sistem olmasa bile sonradan araca takılabilmektedir. Park sensörleri aracın marka modeline göre değişmekle birlikte sadece arka kısımda bulunanları mevcut olmakla birlikte ön kısımları kapsar şekilde de olabilmektedir.
Park sensörü çalışmama nedenleri:
1.Sistem kaynaklı nedenler: Park sensörünün beyni olarak tabir edilen kısımda meydana gelen arızalar sistem kaynaklı nedenlere girmektedir.Yeni alındığında oluşabileceği gibi ilerleyen zamanlarda da bu nedenle arızalar meydana gelebilir.Özellikle yeni alınan araçlarda sistemin testinin yapılması gerekmektedir.
2.Mekanik parça kaynaklı olan nedenler:Aracın ön ve arka tamponunda olan alıcıların kırılma , çatlama veya kullanıma bağlı deforme olma gibi nedenlerden dolayı çalışamaz durumda olması mekanik parça kaynaklı nedenler arasındadır.Aynı şekilde bağlantı kablolarının kopuk olması da sistemin sağlıklı çalışmasını engelleyecektir.
3.Mevsimsel faktörler:Park sensörünü etkileyen mevsimsel faktörlerin başında düşük sıcaklıklara bağlı olarak alıcılarda meydana gelen donma olayıdır.Yine yağış kaynaklı olarak sonradan takılan sensörlere yağmur sularının geçmesi sistemin çalışmasına engel olacaktır.
4.Aracın cinsine bağlı nedenler:Araç kaynaklı nedenlerin başında ise geri vites ile park sensörü sistemi arasındaki bağlantının kopuk olması başta gelmektedir.
Yetkili veya alanında uzman kişiler tarafından bahsettiğimiz noktalar kontrol edildiğinde park sensörünün hangi nedenlerden çalışmadığı tespit edilir ve gereği yapılır.