OTOMATİK VİTES TÜRLERİ ve ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

OTOMATİK VİTES TÜRLERİ ve ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Otomatik vites debriyaj olmadan vites geçişi yapabilen sistemdir. Teknolojik gelişmeler ve lisanslama farklı model ve isimlerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ayrıntılar yazımızda.

Günlük hayatımızda otomatik vites arabalar çoğaldıkça biz de birçok şey duymaya başladık. Aslında otomatik vites olarak kabul edilen türleri otomatikleştirilmiş manuel, yarı otomatik, otomatik olarak sınıflayabiliriz. Şanzıman tipleri benzer olsa da şirketlerin verdiği farklı isimleri duyabiliyoruz. Örneğin Renault çift kavramayı DCT (Dual Clutch Transmission) olarak adlandırırken Volkswagen DSG (Direct-Shift-Gearbox) diye adlandırmaktadır. Bir de birçok firmanın kullandığı CVT (Constantly Variable Transmission) sistemini de farklı bir tür olarak ekleyebiliriz.

Otomatikleştirilmiş Manuel nedir?

Aslında manuel vitesten tek farkı görünürde bir debriyajın bulunmayıp motor devrine uygun vitesin aracın beyni tarafından belirlenmesidir. Vites geçişleri belirgin olup yakıt tüketimi manuele göre fazla olan türdür.

Yarı Otomatik nedir?

Bu vites türü de geçişi hissettirir ve fazla yakıt tüketir.

Tam Otomatik nedir?

Bu vites türünde tork konvertörü bulunur. Bu sayede sarsıntısız vites geçişleri, yüksek performans ve diğer otomatiklere hatta bazı manuellere göre daha az yakıt tüketimi sağlanmıştır.

Tiptronic nedir?

Aslında otomatik bir şanzıman türüdür. Tork konvertörünün olması yarı otomatiklerden farkını oluşturur. Halk arasında yarı otomatik araçlara da tiptronic ya da sıkça kullanılan yanlış tabirler olan ‘triptonic-triptronic’ de denmektedir. Doğrusu tiptronic’tir ve otomatik vites özelliğinin yanı sıra manuel kullanıma da imkan tanır. Ancak onu da motora zarar vermeyecek devirlerde sağlar. Yani 1. Viteste 100 km hıza ulaşmanıza izin vermez. Ya da 100 km hızda giderken aniden 1.vitese düşemezsiniz.

DSG (Direct-Shift-Gearbox) nedir?

Volkswagen grubunun geliştirdiği çift kavramalı otomatik vites sistemidir. Bu sistem 1-3-5 ve 2-4-6 şeklinde paralel millerle oluşturulur. Böylece siz 1.viteste iken 2’yi, 2.viteste iken 3’ü hazır ederek hızlı ve sarsıntısız vites geçişi sağlanmış olur. Bu türde performans ve konfor yüksek, yakıt düşüktür.

DCT (Dual Clutch Transmission) nedir?

DSG için anlattığımız özelliklerin Renault versiyonudur. DSG’ye oranla biraz daha gürültülü çalışır.

CVT (Constantly Variable Transmission) nedir?

Bu sistemde dişliler bulunmaz. Konik yapısı olan makaralar arasında sonsuz vites bulunduğu varsayılır. Aracın hızından bağımsız biçimde sadece motor devrine göre uygun vites seçimi yapılmış olur. O nedenle DSG’de hangi viteste olduğunuzu gördüğünüz halde CVT’yi kullanırken vites görmezsiniz.

En iyi ve en sorunsuz otomatik vites hangisidir?

DSG EDC CVT ne demek ?

Hangi Otomobil Hangi marka Şanzıman Kullanıyor?

Yorumlar

Daha Fazlası