Oktan Sayısı Nedir? Kaç Oktan Benzin Kullanılmalıdır?

Oktan Sayısı Nedir? Kaç Oktan Benzin Kullanılmalıdır?

Aracınzınızın motor ömrünü arttırmak için üretici firmanın belirlediği oktan sayılı benzin kullanmanız gerekir

Oktan Sayısı Nedir? Kaç Oktan Benzin Kullanılmalıdır?

Bilindiği üzere benzin yanıcılığı yüksek bir yakıttır. Silindirlere benzin hava karışımı alınıp sıkıştırıldığında benzin hava karışımının hacmi azalır ve basıncı yükselir. Basınç yükselince benzin hava karışımının sıcaklığı artar. Eğer bu sıcaklıkta çok fazla artarsa benzin hava karışımı buji ateşleme yapmadan kendiliğinden tutuşabilir. Bu durumda piston zamanlaması bozulacağından vuruntuya neden olur ve zamanla motor parçaları büyük zarar görür.

Oktan sayısının yakıt kalitesiyle ilgisi yoktur. Oktan benzinin kendi kendine tutuşmasına olan direncini arttıran maddedir. Benzinin oktan sayısı ne kadar yüksekse kendi kendine tutuşması o kadar zordur. Oktan sayısı yüksek olan yakıt daha fazla sıkıştırılabilir. Silindirlere alınan hava yakıt karışımı ne kadar çok sıkıştırabilirse o kadar çok güç elde edilir.

Üretici firmanın belirlediği standart oktan sayısından daha yüksek yada düşük oktan sayılı yakıt almak ateşleme zamanlamasını bozacağından motorunuzda vuruntuya ve zamanla hasarlara yol açar. Bu yüzden motorunuz 95 oktana göre tasarlanmışsa 95 oktan, 97 oktana göre tasarlanmışsa 97 oktan benzin kullanmanız gerekir.

Yorumlar

Daha Fazlası