Motor Yazılım Modifikasyonu Zararlı mıdır?
Avrupa ülkelerinde egzoz emisyon değerleri son derece sıkı şekilde denetlenmektedir. Araç vergilendirmeleri emisyon değerlerine göre yapılmaktadır. Bu yüzden Avrupa menşeli araçlarda emisyon normlarına uyabilmek için motor gücü yazılımsal olarak kısıtlanabilmektedir. Türkiye gibi ülkelerde emisyon yasaları daha gevşek olduğundan kısıtlanmış olan bu güç yazılımla tekrar ortaya çıkarılır. Bu yazılım, motor gücünü ve torkunu arttırırken aracın emisyon değerlerini yükseltir.
Yazılım sonucu tork arttığından araç daha az yakıtla daha fazla güç üretebilir. Tabi bu kullanıcıya bağlıdır. Sakin kullanımda yakıt ekonomisi sağlayabilir. Fakat aracına yazılım attıranlar bunu aracın performansını arttırmak için yaparlar ve ayağını gaza basmaktan esirgemezler. Dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlayamazlar.
Yazılım yapılacak aracın motor durumu da son derece önemlidir. Motor ömrü azalmış araçlara yazılım atılması daha sakıncalıdır.
Bu yazılım profesyonel olmayan kişilerce aracın motor kapasitesinin üzerine çıkacak şekilde yapılırsa kesinlikle zararı vardır. Bu zarar daha çok mekanik olarak ortaya çıkar. Araç motorları ECU (elektronik kontrol ünitesi) denilen bir beyin tarafından MAP, MAF, lambda vb. onlarca sensörden gelen veriler doğrultusunda son derece hassas bir şekilde yönetilir. Bu yüzden yazılımın son derece profesyonelce yapılması gerekir. Motor limitlerinin üstüne çıkılması ileride piston, silindir, subap ve turbo arızalarına neden olabilmektedir.
Yazılım modifikasyonu sadece binek araçlara değil kamyon, iş makinesi vb. araçlara da yapılmaktadır.
Kısaca özetleyecek olursak motor limitlerinde yapılan soft yazılımların zararı minimum seviyedeyken Motor limitlerinin üstünde yapılan yazılım motor ve parçalarına, turboya kesinlikle zarar verecektir.