Motor Yağı Üzerindeki Sayılar ve Doğru Yağ Seçimi

Motor Yağı Üzerindeki Sayılar ve Doğru Yağ Seçimi

Aracınız için en doğru yağ otomobil üreticinizin tavsiye ettiği özellikteki yağdır.

Motor Yağı Üzerindeki Sayılar ve Doğru Yağ Seçimi

Öncelikle motor yağ seçimi yaparken kesinlikle otomobil üreticinizin tavsiye ettiği yağı kullanınız. Bunu aracınızın kullanım kitapçığından öğrenebilirsiniz.

Yağlama sistemi aracınızın motoru için hayati öneme sahiptir. Krank mili, pistonlar,eksantrik mili, turbo gibi hayati öneme sahip bir sürü parça yağlanarak çalışır. Bu parçalar gerektiği gibi yağlanmazsa ciddi aşınmalar ve arızalar oluşabilir. Bu yüzden doğru yağı kullanmak hayati öneme sahiptir.

Yağların üzerinde görülen sayılar (5W 20, 10W 40) yağın vizkozite değerini gösterir. Vizkozite yağın akmaya karşı gösterdiği dirençtir. İlk sayıdan sonra gelen W harfi ingilizce kış(winter) kelimesinin baş harfidir. Yağın soğuk motordaki vizkozite indeksini belirtir, ikinci sayı ise sıcak motordaki vizkozite indeksini belirtir. Sayı değeri büyüdükçe yağın akışkanlığı azalır. Örnek verecek olursa vizkozitesi 5 olan yağ vizkozitesi 10 olan yağa göre daha akışkandır.

Motor yağı seçerken sadece vizkozite değerlerine bakılmaz. örneğin aracınızda 5W 30 yağ kullanıyorsanız her 5W 30 vizkoziteli yağ aracınıza uymayabilir. Aynı zamanda 948-B, 913-C gibi sayılarla ifade edilen teknik özellikleri de sağlaması gerekir. Başta belirttiğimiz gibi aracınıza en uygun yağı araç kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz.

Soğuk motorda hızlı bir yağlama yapmak için yağın soğuktaki akışkanlığı yüksek ve kaliteli bir yağlama yapmak için sıcaktaki akışkanlığı düşük olmalıdır. Motor ideal çalışma sıcaklığına ulaştığında motor yağının akışkanlığı azalır ve motor parçalarını bir yağ filmiyle kaplar. Bu iki farklı vizkoziteyi sağlamak için yağların içerisine vizkozite geliştirici katkı maddeleri koyulur.

Bu vizkozite değerleri otomobil üretici firma tarafından en doğru şekilde belirlenir. Bu yüzden yağ seçimi yaparken arkadaş ve usta tavsiyesi yerine otomobil üreticinizin tavsiyesini dinleyiniz ve kesinlikle ucuz olduğu için kalitesiz yağ tercih etmeyiniz.

Yorumlar

Daha Fazlası