Motor Yağı Nasıl değiştirilir? Motor Yağını Kendim Değiştirebilir miyim?

Motor Yağı Nasıl değiştirilir? Motor Yağını Kendim Değiştirebilir miyim?

Motor Yağı Değişimi Çok zor olmasa da yapısı itibariyle riskli bir iştir. İşte Yağ değişim aşamaları hakkında detaylar.

Aracımın Yağını Değiştirebilir miyim?

Çoğu araç kullanıcısı aracının her şeyiyle kendisi ilgilenmek ister. Temizliği, bazı parçalarının değişimi ve yağ bakımını kendi yapmak ister. Bu hem ekonomik hemde zevkli olduğu düşünülen bir iştir. Ancak bu konu içinde birçok risk barındırır. Eğer bu konuda yeterince tecrübeniz yoksa bu iş için mutlaka profesyonellerden destek almalısınız. Yağ değişiminde kesinlikle kriko ile kaldırılan aracın altına girmeyin. Lift yada araç lastikleri için kullanılan yükseltici rampalar kullanın. Aracınızda hangi yağı kullanacağınızı bilmiyorsanız.

Motor Yağ Değişimi İçin Gerekli Malzemeler

  • Motor yağı
  • Aracınızın modeline uygun yağ filtresi
  • Yağ filtresi sökmek ve takmak için ayarlı pense yada aracınıza özel aparat
  • Huni ve artık yağ için süzme kabı
  • Artık yağları temizlemek için bez ve üstübü
  • EldivenYağ Boşaltımı ve Filtre Değişimi

Aracınızın yağ değişim işlemini eski yağı boşaltarak başlarsınız. Yağ tahliye kısmını ayarlı pense ile yavaş yavaş gevşetin ve el ile dönecek kadar gevşediğinde sıcak yağın akışına dikkat ederek yağ tapasını düşürmeden ve tapa contasını kaybetmeden çıkarın ve eski yağın boşalmasını sağlayın.

Yağ filtresi için ayarlı pense ile filtreyi gevşetin ve egzoza dikkat ederek filtreyi tamamen çıkartın (sıcak olabilir) yağ filtresinin yerleştiği bölümü temiz üstübü ile silin. Yeni yağ filtrenizin montaj yapılacak kısmını yağlayın ve yerine saat önünde monte edin. Yağ tapasını yerine takmayı unutmayın. Alt kısımdaki montaj işlemi bitti.

Motor Yağı Ekleme

Aracın alt kısmındaki montaj işlemi bittiğinde artık yeni yağı motora ekleyebilirsiniz.Ancak bunu aracı liftten indirdikten sonra düz zeminde yapın. Motoru kesinlikle yağsızken çalıştırmayın. Aracınızın servis kitapçığında bulunan miktarda yağ ekleyin ve yağ çubuğunu kontrol edin. Aracıma Fazla Yada eskik yağ koyarsam ne olur?

Yağ ekleme işi bitince aracınızı çalıştırın. Daha sonra stop edip biraz bekleyin ve yağ seviyesini ölçün. Motor yağı süzüldükten sonra ölçüm yaptığınızdan emin olun ve eksikse yağ ekleyin. Yağ değişiminden sonra altta yaptğınız montajda sızıntı var mı kontrol edin.

Atık yağı Ne yapmalıyım?

Eski motor yağı çevre için çok zararlıdır ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasının önemi çok büyüktür. Eski yağı kapanabilir bir kaba aktarın ve güvenli bir şekilde imha edilebilmesi için bir çevre kuruluşu veya 0 212 221 0440 numaralı telefondan PETDER- Petrol Sanayi Derneği’ne başvurabilirsiniz. Ayrıca konu ile ilgili olarak daha fazla detay almak isterseniz, Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğini incelemenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar

Daha Fazlası