Motor Üflemesi Nedir?
Motor içerisinde bulunan pistonlar, segmanlar, silindirler zaman içerisinde aşınırlar. Segmanların görevi piston ile silindir arasındaki sızdırmazlığı sağlamaktır. Üstteki segman, patlama zamanında oluşan basıncı muhafaza eder ve yanma sonucu oluşan egzoz gazlarının kartere kaçmasına engel olur. Alttaki segman görevi ise piston aşağıya inerken silindirdeki fazla yağı sıyırarak kartere indirmektir. Silindir ile segmanlar arasında boşluk artıkça bu egzoz gazları segmandan geçerek kartere kaçar ve sıkıştırma zamanında kompresyon (basınç) kaybı yaşanır. Segmanlar ve pistonlar çok aşınmışsa kompresyon kaybı motorun çekişini düşürür ve rektefiye zamanının geldiğinin habercisidir.
Piston segmanından sızan gazlar kartere iner. Karter havalandırma sistemi bu gazları ve oluşan yağ buharlarını yağ kanallarından külbütöre gönderir. Külbütörden de bir hortum vasıtasıyla tekrar manifolda gönderir. Bu yüzden motor yağ kapağı açıldığında bir miktar hava gelmesi çok normaldir. Sıfır sağlıklı motora sahip araçlarda bile hava gelir. Hatta eksantrik mili ve subaplar sürekli yağlandığından bir miktar yağ sıçraması da normaldir. Bu motorun üflediği ve rektefiye istediği anlamına gelmez.
Motor üflemesi yağ çubuğu çıkarılarak daha sağlıklı anlaşılır. Bu işlemin motor sıcakken yapılması gerekir.Yağ çubuğu çekildiğinde hava ve yağ buharı geliyorsa o motorun piston ve segmanlarında sorun var demektir. Kompresyon kaybı da oluşur ve araç çekişten düşer.
Motor hakkında en sağlıklı bilgi kompresyon testi yaptırılarak alınabilir.