Motor Sıcaklık Isı Sensörü (hararet müşürü) Nedir ?

Motor Sıcaklık Isı Sensörü (hararet müşürü) Nedir ?

Motor Isı sensörü, Sıcaklık sensörü Nedir? Motor ısı sensörü Ne işe Yarar ve çok daha fazlas sorunun cevabı bu yazımızda.

Motor Sıcaklık Sensörü Nedir Ne İşe Yarar?

Motor sıcaklık sensörü motorun sıcaklık kontrolünü yapan ve beyne ileten sensördür. Genelde silindir kapağı üzerinde bulunur ve motor beyni (ECU)ye sinyaller göndererek motor sıcaklığına göre hava yakıt karışımını sağlanmasında yardımcı rol oynar. Örneğin motor soğukken zengin karışım yollayarak motorun daha yüksek devirde ve iyi çalışmasına yardımcı olur. Motor belli bir ısıya ulaştıktan sonra ise normal değerlerde hava yakıt karışımı için sinyal gönderir. Motor Beyni ECU hakkında biilgi sahibi olmak için tıkla.

Motor sıcaklık sensörü yukarıdaki görevinin yanı sıra motor suyunun sıcaklığı hakkında da sinyal göndererek ateşleme avansı yapılmasını sağlar. Ateşleme zamanlamasını belirler ve araçta vuruntu olmasını engeller.

Avans Nedir ? Ateşleme Avansı bozulursa ne olur? Arızası Nasıl Anlaşılır öğrenmek için tıkla.

Motor soğukken zengin karışım gönderildiğinden, oksijen sensöründen gelen bilgiler sayesinde motor normal ısıya ulaştığında hava yakıt karışımını normal değere düşürür. Oksijen (Lambda) sensörü hakkında detaylı bilgiler için tıkla.

Yorumlar

Daha Fazlası