Motor Ömrü Nedir, Nasıl Uzatılır? Motor Ömrü En Uzun Arabalar Hangileridir? Benzin, Dizel, Elektrik, LPG Motor Ömrü Ne Kadardır?

Motor Ömrü Nedir, Nasıl Uzatılır? Motor Ömrü En Uzun Arabalar Hangileridir? Benzin, Dizel, Elektrik, LPG Motor Ömrü Ne Kadardır?

Teknoloji geliştikçe araçların motor ömrü de artıyor. Ayrıntılar yazımızda.

Motor Ömrü Nedir?

Araçların motorları birçok mekanik ve elektronik aksamın bir arada ve sorunsuz çalışması prensibine dayanır. Motor ömrü de bu bileşimin sorunsuz çalıştığı süreye verilen addır. Motor ömrünü kullanılan parçaların kalitesinin yanı sıra bu parçaların düzgün bakımı da etkiler. Aslında bir yönüyle insan vücuduna çok benzer. Nasıl ki vücudumuzun sağlıklı olabilmesi için yediklerimize dikkat eder, onu çok zorlamadan hareket ederiz aynı şekilde motorun ihtiyaçlarına dikkat edip onu çok zorlamadan kullanmamız ömrünü etkiler. Bu nedenle motorların bakımının düzgün yapılıp yağ ve su oranlarının korunması çok önemlidir.

Motor Ömrü Nasıl Uzatılır?

Motor ömrünü uzatmak için:

  • Aracın yıllık ya da motor türüne göre 10bin-15bin km bakımları düzgün yapılmalı, kaliteli yağ ve filtre kullanımına özen gösterilmelidir.
  • Triger seti, kayış veya zincir sistemlerinin zamanı gelince hatta mümkünse gelmeden değiştirilmesi gerekir. Genellikle kayışlar 60-80bin km aralığında, zincirler ise 110-130bin km aralığında değişmelidir. Her araçta tavsiye edilen fabrika verilerini kullanmak daha sağlıklıdır.
  • Aracı hızınıza en uygun devirde kullanmak hem motor ömrünü uzatır hem de yakıt tasarrufu sağlar. Yüksek devirli motor kullanımı motorun parçalarının daha hızlı aşınıp ömrünün kısalmasına neden olacaktır. İyi bir şoförün sürekli kullandığı aracın motor performansı farklı sürücülerin kullandığı araçlara göre daha yüksek çıkacaktır. Kiralık araçların yeni olsalar bile motorlarının yıpranması bu nedenledir.
  • Kullandığımız yakıtın kaliteli olması motor ömrünü uzatan etkenlerdendir.

Motor Ömrü En Uzun Arabalar Hangileridir?

Birçok otomobil firmasının milyon km'ye ulaştığını biliyoruz. Mercedes marka bir taksici Kıbrıs'ta 1.600.000 km yapmış ve hiçbir sorun yaşamadan taksisini kullanmaya devam ediyor. Bir Daimler çalışanı da 25 yıldır aynı Mercedes aracını 1.000.000 km'yi aşarak kullanıyor. Hatta Türkiye'de taksicilerin en çok kullandığı Fiat Albea ya da Hyundai Accent'lerin yıllık bakımları ve ağır bakımları düzgün yaptırıldığında 500bin km rahatlıkla yaptıkları bilinen bir gerçek. Ancak dünya çapında bakıldığında en uzun km yapan arabalar Japon ve Amerikan markalarına ait. Toyota Tundra da 1.600.000 km yaparak Toyota rekorunu kırmış. Sıralamamız bu markaların en uzun km yapan araçlarının ortalaması alınarak hazırlanmış.

1. TOYOTA

Ortalama Motor Ömrü: 339.096 km

2. HONDA

Ortalama Motor Ömrü: 336.354 km

3. FORD

Ortalama Motor Ömrü: 319.308 km

4. DODGE

Ortalama Motor Ömrü: 319.078 km

5. CHEVROLET

Ortalama Motor Ömrü: 315.035 km

6. NISSAN

Ortalama Motor Ömrü: 314.776 km

7. SUBARU

Ortalama Motor Ömrü: 305.105 km

8. GMC

Ortalama Motor Ömrü: 303.496 km

9. ACURA

Ortalama Motor Ömrü: 287.987 km

10. MAZDA

Ortalama Motor Ömrü: 286.027 km

Benzin, Dizel, Elektrik, LPG Motor Ömrü Ne Kadar?

Dizel motorlarda yanma daha güçlü olur ve metal ağırlığı daha fazladır. Ateşleme de mazotun yapısından ötürü sürtünme ile sağlanır. Bu nedenlerle yıpranma benzinli motorlara göre daha yüksek olur. Dolayısıyla benzinli motorlara kıyasla dizel motorların ömrü daha kısadır diyebiliriz.

LPG ise benzine göre motor ömrünü kısaltan bir yakıttır. Yeni nesil araçlarda sübapların yanmasına ve motor arızalarına da sebep olmaktadır.

Elektrikli motorlarda herhangi bir yanma olmaması ve aksamın tamamen elektrik-elektronik temelli olması nedeniyle motor ömürlerinin daha uzun olacağı varsayılabilir. Henüz bu teknolojinin yeni olması ve bütün araçlarda kullanılmaması nedeniyle tecrübeye dayalı bir yorum yapamıyoruz ama ilerleyen yıllarda onların da motor ömürlerini görme şansımız olacak. Porsche, Volvo, BMW gibi markalar çoktan elektrikli motor yatırımlarını artırmış vaziyette.

Konuyla ilgilli aşağıdaki linklerimizi de okuyabilirsiniz.

Porsche, Dizel Motorlu Otomobil Üretmeyecek

Benzinli Aracın Motor Ömrü Ne Kadardır?

Dizel aracın Motor Ömrü Ne kadar

Elektrikli otomobilin Motor Ömrü Ne Kadar?

Yorumlar

Daha Fazlası