Motor Hacmi Nedir? Motor Hacmi Ne İşe Yarar?

Motor Hacmi Nedir? Motor Hacmi Ne İşe Yarar?

Motor Hacmi Nedir? büyük motor küçük motordan çok mu yakar? Motor hacmi ne için kullanılır.

Motor Hacmi Nedir?

Bu yazımızda sadece otomobille doğrudan ilgili ve bilgililerin anlayacağı çok teknik detaylar yerine, herkesin anlayabileceği bilgiler bulacaksınız. Hepimiz duyarız 1600 motor 2000 motor vb cümleleri. Bu bizim için aracın vergisi ve gücünü hızını etkileyen bir durum. Peki Nedir bu motor hacmi?

Tork gücü nedir? benzinli mi dizel mi daha çok tork üretir? Tıkla öğren

  • Otomobillerimizde kullanılan motorlar içten yanmalı diye tabir edilen motorlardır. Hava ile yakıtı sıkıştırarak karıştırıp ateşleme ile yanma sağlar.
  • Silindir denen şey aslında bir borudur. Bu borunun içerisinde hareket eden pistonlar bulunur. Çıkabildiği en üst seviye ile indiği en alt seviye arası ise motorun hacmini gösterir.Motorda ki hacim silindirlerin toplam hacmidir ve silindirler eşit hacimde olur. 3 silindir, 4silindir, 6 silindir,8 silindir vb motorlar vardır. En sık kullanılan motorlar 3,4,ve 6 silindirlerdir.

KW HP ne demek öğrenmek için tıkla

  • Stroke : Silindirin altölü noktası ile üst ölü noktası arasındaki yüksekliktir. (tabanı daire olan silindirin stroke ile çarpılması aslında silindir hacmi formülüdür ve motorun hacmini bulmamıza yarar)
  • 1.6 Litre motorlu bir otomobil 3000 devirde çalışırken 3000x1.6= 4800 Lt/dakika (Dakikada 4800 LT hava tüketir)
  • Motor hacmi büyüdükçe güç artar.

Büyük motorlu araçlar çok mu yakar? motor hacmi mi beygir gücü mü önemli yazısını okumak için tıkla.

Atmosferik motor nedir

Motorunuz yanma odasına giren havayı normal hava basıncı ile alıyorsa bu motorlara atmosferik motor denir. Yani motora giren havanın basıncı 1 atm’dir.

Aşırı beslemeli (turbo) motor nedir

Eğer motorunuzda içeri giren havanın sıkıştırılmasını sağlayan bir sistem varsa yani motorunuzun 1600cc olan toplam yanma odası hacmine sıkıştırarak daha yüksek fazla miktarda (kütlesel olarak) hava girebiliyorsa, motorunuz aşırı beslemeli motordur.

Daha bilindik bir ifade ile motorunuz turbolu motordur.

Turbo nedir? Turbolu araçlar hakkında detaylı bilgiler ve Turbolu araçlar Nasıl Kullanılmalı öğrenmek için tıkla.

Yorumlar

Daha Fazlası