Motor Freni Nedir? Araca Zarar Verir mi?

Motor Freni Nedir? Araca Zarar Verir mi?

Motor freni kademeli olarak vites düşürülerek aracın yavaşlatılmasıdır.

Motor Freni Nedir? Araca Zarar Verir mi?

Motor freni ya da diğer adıyla vites küçültme, vitesin kademeli olarak alt devirlere düşürülmesidir. Diğer bir deyişle aracın vites düşürülerek yavaşlatılmasıdır. Motor freni yapılırken vites mutlaka kademeli olarak düşürülmelidir. Örneğin aracınız 5. viteste iken direk 3. vitese atmadan önce 4. vitese daha sonra 3. vitese atılmalıdır. Vites düşürülürken dikkat edilmesi gereken diğer bir noktada ayağın debriyajdan çok yavaş bir şekilde çekilmesidir.

Motor freni yapıldığında düşük viteste yüksek devir elde edilmiş olur. Gaza basılmadığından boğaz (gaz) kelebeği kapalı konumdadır. Pistonlar silindirlerin içine hava çekmek ister fakat gaz kelebeği kapalı olduğundan manifoldda bir vakum oluşur. Bu vakum pistonların hareketini sınırlar ve aracı yavaşlatır. Özellikle yokuş inerken motor freninden faydalanmak hem yakıt ekonomisi sağlar hem de frene basılmadığından balatalar aşınmamış olur.

Motor freninin araca herhangi bir zararı yoktur. Motor düşük viteste gaza basmadan yüksek devir çevirdiğinden dolayı çıkan ses biraz fazla olduğundan motorun zarar gördüğü düşünülmektedir. Fakat motor freni esnasında gazı basılmadığından gaz kelebeği kapalı konumdadır ve silindirlerde yanma gerçekleşmez ve pistonlar basınç altında olmadığından sürtünme daha azdır. Kısaca motor freni kuralına uygun yapıldığında araca zarar vermez.

Yorumlar

İsmail Atılgan
Tofaş Şahin s arabamda kilometre telinden ses geliyor. Değiştirdikten kısa bir sürede tekrar ses geliyor. Bunun çözümü nedir?

Daha Fazlası