Motor Arıza Lambası Neden Yanar
Motor ve motora bağlı bulunan tüm sistemler elektronik devreler tarafından sürekli kontrol altında tutulurlar. Bu sistemlerin herhangi birinde arıza meydana geldiğinde ilgili arıza lambası yanar ve sizi uyarır.
Ancak motor arıza lambası diye bildiğimiz sarı arıza göstergesini yakan en önemli arıza oksijen yani lambda sensörüdür. İkinci bir olasılıkta vuruntu sensörüdür.
- Oksijen sensörü görevi, arızası hakkında detaylı bilgiler ve lambanın söndürülmesi için makaleyi okuyun
- Diğer arıza lambaları ve anlamları için bu yazımıza göz atmanızı öneririm.
- Hava Yastığı arıza lambası, ABS arıza lambası,hararet ,Kızdırma Bujisi arıza lambaları için tıkla
Oksijen sensörü yakıt-enjeksiyon ve hava-yakıt karışımı problemleri ve yanma verimi ile ilgili sorunlarda arıza lambasını yakar. Vuruntu sensörüyse daha çok ateşleme arızasıyla ilgilenir. Bu sensörlerin arıza lambasını yakması, sensörlerin kendisinin direkt arızalı olduğu anlamına gelmez, arızaya bir çok etken sebep olabilir.
Arıza lambaları Nasıl söndürülür?
Aracınızda herhangi bir arıza oluştuğunda aracın beynine buna dair bir kodlama gönderilir ve arıza kodu beyne işlenir. Aracınızın beynine arıza tespit cihazı takıldığında bu arızanın neyden kaynakladığı anlaşılır. Sorun giderildikten sonra aynı program ile arıza kaydı silinir.
Geçiçi yanıp sönen lambalarda ne yapmalı?
Bazı arızaları sensörler anlık tespit eder ve beyne kodu gönderir arıza lambası yanar ancak geri söner. Bu durumda araç stop edilip tekrar çalıştığında yada sorun ortadan kalkar bu arıza beyinde bazen kalır bazende kendiliğinden silinir. Arıza tekrar etmediği sürecelamba tekrar yanmaz bu durumda herhangi bir sorun yoktur.
Ör: Kötü yakıt alındığında motor arıza lambası anlık yanıp söner ancak yakıt bittiğinde yada ek yakıt alındığında lamba bir daha yanmaz.
OBD ne demek? OBD ucu her arabada bulunur mu nerede bulunur Arıza tespit cihazı nereye bağlanır?