Marş Basmıyor, Araç Çalışmıyor.
Marş motoru aküden aldığı elektrikle çalışır. Marşa basıldığında marş motor dişlisi yuvasından çıkar ve volan dişlisine entegre olur ve volanın dönmesini sağlayarak motora ilk hareketi verir. Volan dişlisi krankı çevirir ve pistonlar harekete geçer. Silindirlere hava ve yakıt karışımı dolar. Daha sonra buji ateşleme yapar ve motor çalışmaya başlar. Tam bu anda marşa basmayı bırakmanız gerekir. Aksi halde marş dişlisi yuvasına dönemez ve volan dişlileriyle birbirine çarpar. Bu da marş dişlisinin ve motorunun ömrünü kısaltır.
Kontak çevrilerek marş yapıldığında motor marş basmıyor ve çalışmıyorsa marş sisteminde arıza var demektir. Marş basmamasının anlamı marş motoru krankı çeviremiyor ve motora ilk hareketi veremiyor demektir.
Motorun marş yapmaması aküden ve ya marş motorundan kaynaklanır. Arızanın aküden mi marş motorundan mı kaynaklandığını anlamak önemlidir. Kontağı çevirdiğinizde göstergeler yanıyor olmasına rağmen motor marş yapmıyorsa sorun akü de değil marş motorundadır. Eğer göstergelere elektrik gelmiyor, marş yapılmasına rağmen ses gelmiyor ve sadece tık sesi geliyorsa akünüz bitmiş demektir.
Marş yapıldığında motor çok yavaş dönüyor ve ya zorlanıyorsa akünüz zayıflamış ve ya marş motorunda arıza var demektir. Marş motoru kömür bitmesi en sık karşılaşılan marş motoru arızasıdır.