LPG Sübap (Supap) Erimesi Neden Olur, Sübap erimesi nasıl anlaşılır

LPG Sübap (Supap) Erimesi Neden Olur, Sübap erimesi nasıl anlaşılır

Sübap Erimesi Nedir, Sübap erimesi ile LPGnin bir ilişkisi var mı, Sübap erimesini anlama yolları hakkında tüm detaylar bu yazımızda..

Sübap Nedir? Görevi Nedir?

Sübap genellikle titanyum çelik ve bazende magnezyumdan yapılan ve egzantrik milinin hareketi ile silindirlere temiz hava girişini ve yanma sonrasında egzoz zamanında silindirden yanmış gazın tahliyesini sağlayan hayati bir parçadır. Muhtemelen duymuşsunuzdur 4 silindirli motorlarda 16 valfli denir. Silindirlerin her birinde 4'er Supap bulunur bunlar 2'si emme diğer 2'si egzoz olmak üzere toplam 16 supap ( 16 Valf) eder.

Sübap Erimesi ile LPG İlişkisi ve Sübap Değişim Ücreti

Magnezyum Alaşım Sübaplı araçlar LPGnin yüksek ısıda yanması sebebi ile bu sıcaklık ve basıncın etkisiyle zamanından önce aşınır ve erimeye başlar. Bazı yağlama sistemi ilaveli LPG sistemlerinde bunun engellediği söylenir ancak ne kadar verimli olduğu tartışma konusudur. LPG Motora zarar verir mi ?Yağlama sistemi olmadan uygulanan LPG sistemlerinde 20 bin km ile 80 bin km arasında dayanan magnezyum sübaplar daha sonra 1500TL gibi rakamlar harcanarak çelik sübapla değiştirilmektedir. 60 70 bin KM de yapılan tasarruf göz önüne alınarak ve motorun göreceği zarar düşünülerek magnezyum alaşımlı sübabı bulunan araçlara LPG uygulanmalıdır. Yağlama sistemi eklendiğinde ise bunun ekstra maliyeti 400 Tl civarıdır. LPG takılmayan araçlar hangileri?

Sübab Erimesi Belirtileri

Sübabplar erimeye başladığında yavaş yavaş motor arıza belirtileri vermeye başlar. Motor soğuk çalışmada ilk marşta çalışmaz ve sonraki zamanlarda rölantide araç düzensiz çalışır ve titrer. Motor sübabplarının tamamen erimesine yakın aracın her vitesteki maksimum hızı çok belirgin olarak düşer. Araç İlk Marşta çalışmıyorsa sebebi nedir?

Aracın Kendiliğinden Benzine Geçme sorunu İçin Tıklayınız

Yorumlar

Enver
İyi günler. 2013 model opel corsa 1.4 twinport arabam. Araca 1.000 km de lpg taktirdim suan 60.000 km de. Ilk defa 1 ay önce uzun yolda 100 le giderken birkac defa sarsıntı yaptı lpgyi lapatip benzine gecince sarsıntı geçmişti fakat ardından lpgye geçip yavaslayip hizlanirken düşük viteste 2000 devirin altinda titreme yapmıştı. 1 aydır gözlemlememde özellikle sabahları çalıştırırken marşa uzun bastıktan sonra çalışıyordu. Bugün ilk defa kirmizi ışıkta dururken araba rolantide titremeye başladı. Araba rolantide kaldığı sürece ve düşük viteste 2000 devirin altında titreme yapıyor. Hızlandıkça titreme kayboluyor. Ne önerebilirsiniz?

Daha Fazlası