Lastik ebatını büyütmek yada küçültmek araca nasıl etki eder.

Lastik ebatını büyütmek yada küçültmek araca nasıl etki eder.

Lastik Ebatları ile oynamak araçta yakıt tüketimi, güvenlik vb durumlarda değişkenlik meydana getirir.Tüm detaylar yazımızda.

Jantlar ve Lastikler Neden Büyütülür.

Kimi insanlar aracın şanzımanın da ki yetersizlikten kimisi güç fazlalığından, kimiside tamamen görsellik amaçlı lastik ve jant ebatlarıyla oynar. Ancak bunu yaparken aracın fabrika üretim verilerine dikkat etmek çok önemlidir.

Yanak yükseldikçe yol konforu artar

Jant çapı artarsa lastik yanağı incelir (toplam çap değiştirilemeyeceği için) ve lastiğin absorbe edebileceği darbe miktarı düşer özellikle bol çukurlu deforme olmuş yollarda ince yanak lastikler daha çabuk zarar görür. Eğer jant çapını arttırıyorsanız amortisörlerin ve yayların buna göre ayarlanması (sertleştirilmesi) gerekir.

Örneğin 185/65/15 ebadında bir lastik 12 cm yanak yüksekliğindeyken ile 195/65/15 lastiğin yanak yüksekliği 11.7 cm dir. Birinci durumdaki lastik yanağı kalın olduğundan darbeleri araç içerisinde daha az iletir.

Jant Büyütmenin Yakıta Etkisi

  • Jantlarınızı büyüttüğünüzde jantın kg olarak ağırlığı da artacaktır. Jantlar büyüdüğünde otomatik olarak lastikler büyüyecek , lastik kalınlığı artacak ve bu durumda SÜRTÜNME YÜZEYİ de artacaktır. Aracınızın çekişinde bir miktar düşme olacağı gibi aracınızın yakıt ekonomisi de zarar görecektir.
  • Lastik çapını arttırmak yanağı azaltmak anlamında olacağı için lastik yarılması ve balon riski daha fazla olacaktır.

Otomobilblog olarak lastik ebatlarını gereksiz büyütmenin aracın yol tutuşu ekonomisi hızlanması vb konularda gereksiz değişimine sebep olmaktadır. Ancak bazı araçlar üretim esnasında birden farklı jant ve lastik ebatlarına uygun üretilir. Bu şekilde verilmiş fabrika verilen uygun lastik ve jantları kullanmakta sakınca yoktur.

Doğru Lastik Seçiminin Püf Noktaları Nelerdir?

LASTİĞİN HANGİ YILDA ÜRETİLDİĞİNİ NASIL ÖĞRENİRİM? (TIKLAYINIZ)

Lastiğin Raf Ömrü Kaç Yıldır?

Lastik Basınç Sensörü Nedir?

Yorumlar

Onur Aktay
Merhaba . Aracım da 205/55/17 jant var ben bunları 205/55/16 jant taksam nasıl olur

Daha Fazlası