Karter Havalandırma Sistemi Nedir?

Karter Havalandırma Sistemi Nedir?

Karter havalandırma sistemi, silindirlerde meydana gelen yanmadan sonra ortaya çıkan bir takım yanmış veya yanmamış gazları tekrar emme manifolduna döndüren sistemdir.

Karter Havalandırma Sistemi Nedir?

Silindirlerde meydana gelen yanmadan sonra ortaya bir takım yanmış veya yanmamış gazlar açığa çıkar. Bu gazlar piston segmanlarından sızarak kartere gelirler.Yine motor içerisindeki yağ yüksek sıcaklığa maruz kaldığından bir miktar yağ buharı oluşur. Bu yağ buharları ve segmanlardan sızan gazlar motor yağının özelliğine bozar. Ayrıca yağ buharı motor parçaları üzerinde aşındırıcı etki gösterir. Bu gazların doğrudan dışarı verilmesi hava kirliliğine neden olur ve otomobilinizin emisyon değerini yükseltir.

Bu gazlar motorda bulunan yağ kanallarından subapların olduğu yere gelirler.İşte karter havalandırma sistemi bu gazları külbütör kapağına bağlı bir hortum vasıyasıyla tekrar emme manifolduna gönderir. Bu gazlar manifolddaki havayla karışarak tekrar silindirlere gönderilir ve yeniden yanarlar. Böylece gazların zararlı etkileri azaltılmış olur.

Karter havalandırma sistemi üzerinde bir yağ ayırıcı bulunur. bu ayırıcı gazlarda bulunan yağı ayırır ve tekrar kartere gönderir. Gazlar ise tekrar yanmak üzere emme manifolduna gönderilir.

Külbütörden çıkan karter havalandırma sistemi borusu nadirende olsa tıkanabilir. Bu borudan geçen yağ buharları ve gazlar tortu oluşturabilir. Arada bir kontrol edilmesinde fayda vardır.

Yorumlar

Daha Fazlası