Hill-Holder Nedir? Yokuş Kalkış Sistemleri Nasıl Çalışır?

Hill-Holder Nedir? Yokuş Kalkış Sistemleri Nasıl Çalışır?

HİLL HOLDER (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)

Yokuş Kalkış Destek Sistemi 2 farklı sensör yardımıyla sizin dik bir rampada aracınızı güvenli bir şekilde hareket ettirmenizi sağlayan sistemdir. Acemi kullanıcıların özellikle yardım gördüğü bu sistem Honda gurubunda hill start assist olarak isimlendirilen sistemdir. Özellikle rampada ve sıkışık trafikte arkanızdaki araç size çok yaklaştığında eğer Hill Holder yoksa, aracı geri kaçırmadan hareket ettirmek sizi bir hayli zorlayacaktır.

yokuş kalkış ile ilgili görsel sonucu

Yokuş Kalkış Destek Sistemi Nasıl Çalışır?

1. Sensör Aracın eğimini hesaplarken, 2. sensör ise aracın kavramaya geldiği anda park freni devreden çıkarır. Sizde bu sayede hem aracınızın baskı balatasına zarar vermeden kalkış yaparsınız, hemde aracın geri kaçarak kontrolden çıkmasını engellemiş olursunuz.

  • 1930'lardan sonra kullanılmaya başlayan bu sistem günümüzde birçok manuel ve otomatik araç bulunmaktadır. Bu sistem sadece aracın TAM DURMA anında devrededir. Örneğin eğimli yolda giderken duracak kadar yavaşlayıp sonra harekete geçmeye çalıştığınızda sistem devre dışıdır.
  • Sistemin devrede olması için debriyaja tam olarak basıyor olmanız gerekmektedir.yokuş kalkış ile ilgili görsel sonucuHill Hold olmayan araçlarda bu işlemi manuel olarak El freni yardımıyla da yapabilirsiniz. Aracınız yarım debriyaj konumuna gelene kadar el freni çekili vaziyette kalıp tam bu esnada hafif gaz vererek el frenini bıraktığınızda manuel olarak Hill Hold yapmış olursunuz.

Yorumlar

Daha Fazlası