HİBRİT Mİ, ELEKTRİKLİ Mİ ?

HİBRİT Mİ, ELEKTRİKLİ Mİ ?

HİBRİT Mİ, ELEKTRİKLİ Mİ? HANGİSİ TERCİH EDİLMELİ ?

Hibrit kelime anlamı olarak melez demektir.Konu otomobil olunca benzinli ve elektrikli motorun bir arada kullanılması olarak tarif edebiliriz. Elektrikli otomobillerde ise sadece bir elektrik motoru bulunur.Peki bu motorların avantajları ve dezavantajları neler bunlara bakalım:

Hibrit otomobillerde şarj problemi yoktur.Elektrik motorunun bataryası motordan gelen fazla güçle kendi kendine şarj olur. Elektrikli otomobillerde ise bataryalarınızın şarjı bittiğinde şarj etmeniz gerekir. Ülkemizde henüz yaygın olmayan şarj istasyonları büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır. Ayrıca hibrit otomobillerde şarjım ne zaman biter endişesini yaşamazsınız.

Elektrikli otomobiller yakıt olarak çok daha ekonomiktir. Hibrit modeller de ortama yakıt 3.5 L - 4 L/100 km civarındadır. Dizel araç yakıtlarının da 3.5 L /100 km' lere düştüğünü de unutmayalım. Elektrikli otomobillerde ise 10-15 kwh/100 km'dir. Elektriğin 1kwh nin 50 kuruş olduğunu düşündüğümüzde elektrikli otomobillerin ekonomik oldukları ortaya çıkacaktır.

Elektrikli otomobiller 0 emisyon değerine sahipken, hibrit otomobiller 80-90g/km ortalama emisyon değerine sahiptir. Elektrikli otomobiller daha çevre dostudur. Avrupa da ve Amerika da emisyon değerlerine çok önem verilmekte hatta vergilendirmeler bile emisyon değerine göre yapılmaktadır. Hatta yakın gelecekte dizel araçların yüksek emisyon değerleri nedeniyle üretilmeyeceği öngörülmektedir.

Bütün bunlar değerlendirildiğinde elektrik şarj istasyonlarının yaygınlaşması ve gelişen batarya teknolojisi sayesinde geleceğin elektrikli otomobillerde olduğun söylemek yanlış olmaz.

Kimbilir belki de gelecek fuelcell otomobillerdedir.

Yorumlar

Daha Fazlası