FUELCELL GELECEĞİN YAKIT TEKNOLOJİSİ

FUELCELL GELECEĞİN YAKIT TEKNOLOJİSİ

FUELCELL, GELECEĞİN YAKIT TEKNOLOJİSİ

Son yıllarda otomobil firmaları doğayla dost otomobil üretmek amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Bunların başlıcaları hibrit, eleektrikli ve fuelcell teknolojili otomobillerdir.

Hibrit otomobiller de elektrik motoruyla birlikte fosil yakıt tüketen motor da bulunduğundan tam anlamıyla çevreci değillerdir. Elektrikli otomobiller ise sıfır emisyona sahiptir. Çevre dostudurlar fakat şarj ve menzil problemi bu araçları henüz tam anlamıyla tercih edilebilir kılmamaktadır.

Fuelcell teknojili otomobiller ise yakıt olarak genellikle hidrojen kullanan otomobillerdir. Fuelcell (yakıt hücresi) kimyasal enerjiyi direk elektrik enerjisine dönüştürür. Hidrojen ile oksijenin reaksiyonu sonucu enerji üreten bataryalardır. Atık olarak sadece su buharı oluşur, buda çevreye zarar vermez.Kısacası fuelcell teknolojisi kullanan bir otomobilin emisyon değeri tıpkı elektrikli otomobiller gibi sıfırdır.Bu teknolojiyi kullanan başlıca modeller Hondanın Clarity ve Toyotanın Mirai modellleridir.

Fuelcell otomobillerin menzili elektrikli otomobillerin menzilinden daha fazladır. Deposundaki hidrojen gazını kullanarak kendi enerjisini kendi üretmektedir. Bu otomobillerinde daha yaygın hidrojen dolum istasyonlarına ihtiyacı vardır. Şu an Japonya da ve Avrupa da kullanılmaktadır ama yaygınlaşacağı muhakkaktır.

Fuelcell teknolojili otomobiller her geçen gün gelişimini sürdürmekte ve geleceğin teknolojisi olma yolunda ilerlemektedirler.

Yorumlar

Daha Fazlası