Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir? Arızalanırsa Ne Olur?

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir? Arızalanırsa Ne Olur?

Gaz Kelebeği Konum Sensörü gaz kelebeğinin açıklık miktarını ECU'ya bildiren sensördür.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir? Arızalanırsa Ne Olur?

Gaz kelebeği silindirlere alınacak hava miktarını kontrol eder. Gaz kelebeği pozisyon sensörü, gaz kelebeği gövdesinde bulunur. Gaz kelebeği konum sensöründen ECU(elektronik kontrol ünitesi)'ya gelen sinyale göre gaz kelebeğinin konumu belirlenir.

Gaz kelebeği konum bilgisi yakıt hava karışım oranı, enjeksiyon ve ateşleme zamanlaması ve rölanti ayarının düzenlenmesinde kullanılır.

Gaz kelebeği konum sensörünün içinde iki ayrı sensör vardır. ECU, bu iki sensörden gelen sinyallerin uyumluluğunu sürekli denetler. Bu iki sensörden herhangi biri arıza yaptığında, ECU sensörlerin gönderdiği voltaj sinyali farkından sistemin arızalandığını algılar. Her iki sensörün birden arıza yapması durumunda da, arıza olarak yorumlanır ve arıza kodları hafızaya kaydedilir.

Motor arıza lambası yanarMotor gücü ve devri sınırlandırılır, araç arıza modunda çalışır.Gaz pedalı, gaz kelebeğini kumanda edemez, motor tepki vermez.

Aracın arıza modunda çalışması (motor gücü ve devri sınırlandırılır) size aracınızı en yakın servise kadar götürme imkanı tanır.

Gaz kelebeği silindirlere giren havayı kontrol ettiğinden arızalanması durumunda motor çalışma düzeni direk etkilenir. Gaz kelebeğinin yağlanması, kirlenmesi gibi durumlarda da kelebek rahat açılıp kapanamayacağından arıza verebilir. Gaz kelebeğinin belli aralıklarla temizlenmesi oluşabilecek muhtemel sorunların önüne geçecektir.

Yorumlar

Daha Fazlası