ESP Nedir? VSA Nedir? Çalışma Prensibi ve Faydası nedir?

ESP Nedir? VSA Nedir?  Çalışma Prensibi ve Faydası nedir?

ESP - (Electronic Stability Control) sistemi aracın ani hareketler sonra savrulmasını önlemek amacını güden bir yardımcı fren mekanizması olup bazı markalarda VSA (Vehicle Stability Asist- araç kontrol asistanı) olarakta isimlendirilmektedir. ESP standart olarak aktif durumdadır bazı koşullarda kapatılırsa yada devre dışı kalırsa (araç lifte çıkarılıp motor testi yapılması gibi) resimdeki gibi bir uyarı araç konsolunda belirecektir..

ABS sistemini ilk hangi otomobil kullandı ?

ilk olarak BOSCH firmasının geliştirip otomobillerde kullanmaya başladığı bu sistem ELEKTRONİK DENGE PROGRAMI ismiyle MERCEDES tarafından otomobillerde 95 yılı itibariyle opsiyon olarak sunulmaya başlanmıştır.

  • 2016 itibari ile Türkiye'de Satılan tüm sıfır araçlarda Savrulma önleyici sistem zorunlu hale getirilmiştir.
ESP Nasıl Çalışır?

Elektronik Denge Programı direksiyon hareketlerinden, frenden, lastiklerden aldığı bilgilerle aracın daima düzgün bir rotada ilerlemesini amaçlar.Saniyede 25 defa gelen komutlarla sürekli bir kontrol mekanizması oluşturulur ve araç kullanıcısının aniden oluşabilecek kötü yol şartlarından etkilenmemesini sağlar. ESP çalışma prensibinde motor çalışma sistemine müdahale edilerek aracın tüm lastiklerine farklı basınç gönderilmesi ile dengenin sağlanması söz konusudur.

ESP'nin En Çok İşe Yarayacağı Durumlar
  • düz bir yolda seyir halindeyken yoldaki ani bir bozulma (yağışvb den oluşan)
  • Düz bir yolda seyir halinde giderken bir canlının yola çıkması gibi ani direksiyon hareketleri.
  • Ani karşılaşılan virajlar.
  • virajlara olması gerekenden daha sert girilen durumlar.
ESP'li ve ESP'siz araç farkı

Turuncu araç ESP'siz ve yol dışına savrulurken - Mavi araç (ESP'li)Güvenli bir şeklide yol sınırları içinde kalmaktadır.

Yorumlar

Daha Fazlası