Emme Manifoldu Ne İşe yarar Nasıl Temizlenir, Emme Manifoldu arızasını anlama yolları

Emme Manifoldu Ne İşe yarar Nasıl Temizlenir, Emme Manifoldu arızasını anlama yolları

Emme Manifoldu Nedir? Arıza Durumunda Ne yapılabilir? Emme Manifoldu Temizliği Pahalı mıdır? Düzen alır mı ? Tüm detaylar..

Emme Manifoldu nedir?

Genelde Motor bloğunun üstünde bulunan plastik ve kavisli olan parçadır.Emme Manifoldu araca lazım olan havayı motora çeken kısımdır. Görevi itibarile İnsan akciğerlerine benzetebileceğimiz emme manifoldu da aynı öneme sahiptir. Elektronik bir parça değildir motor içi basınç ve aracın hızına göre ve atmosferdeki havanın geliş şiddetine göre kendini ayarlar.

Emme Manifoldu Arızaları

  • Emme manifoldunda delik ve kaçak olabilir. Ancak bu sanılanın aksine hava kaçışı değil motorun içeriye çekeceği hava da artış ve dolayısıyla yanma odasına daha fazla hava daha az yakıt gitmesine sebep olur ve aracınız çekişten düşer.

Arızayı Anlama Yolları

  • Aracınızın gazına bastığınızda tepkisinde eskiye nazaran azalma varsa yada gaza basıyorum araç gitmiyor diyorsanız emme manifoldu kontrol edilmelidir.
  • Emme Manifoldunda sızıntı olup olmadığını anlmak için rölantideyken motoru dinleyerek "tsıs" sesi veya ötme sesine benzer bir ses duyabiliyorsanız ve aracı stop ettiğiniz halde geç stop ediyor bir miktar daha çalışıyor gibiyse yine emme manifoldunda sorun olduğu kesindir.
  • Egzoz manifoldu ve Gaz KelebeğiTemziliği

    Aracın Emme Manifolduna bağlı olan Turbo Kompresörü, EGR valfi ve gaz kelebeğinde zamanla karbon partikülleri birikir ve bu sebeple aracın yakıt tüketimi artar ve araç çekiş kaybı yaşar. Emme manifolduna her 30 bin Km de bir ada 2 bakımda bir defa olmak üzere temizlik işlemi uygulanması halinde bu tarz sorunlarla karşılaşılmaz.

    Emme Manifoldu temizliği motor stop etmiş durumdayken yapılması gereklidir.(ancak motor normal çalışma sıcaklığında stop edilmelidir.yani motor sıcak olmalıdır. Gaz kelebeği ile karıştırılmamalıdır. Gaz kelebeği temizliği ise motor çalışır vaziyette yapılabilir.

    Hava filtresi sökülerek emme manifoldu girişine ulaşılır. Gaz Kelebeğine kimyasal sıkılarak 4 5 dakika kirin çözünmesi sağlanır ve daha sonra 4 5 defa gaz verilerek pisliğin egzozdan atılması sağlanır. Beyaz duman kesilinceye kadar işlem tekrarlanır.

    Yorumlar

    Fatih Esen
    Emme manifoldunun basıncı nasıl arttırılır

    Daha Fazlası