Egzoz duman atma sebepleri nelerdir, çok fazla duman varsa ne yapmak gerekir

Egzoz duman atma sebepleri nelerdir, çok fazla duman varsa ne yapmak gerekir

Mavi siyah(gri) ve beyaz duman neden olur. çözümü nedir. Fazla duman atma durumunda neler yapmalı tüm detaylar yazımızda.

Egzoz ne işe yarar?

Aracımızın en önemli parçalarından birisi olan motordaki yanma esnasında, yakıtın yanma sonucunda bazı gazlar oluşur. Normal motorlarda buz gazlar egzoz yoluyla aracımızı terk eder.

Farklı Renk Duman Neden Çıkabilir?

Yanma esnasında yanma odasına yakıt dışında ki yabancı malzemelerin gelmesi sonucu egzoz sisteminden farklı renkte dumanlar çıkabilir.

100-120 km hız aralığında ve vites küçültüp büyültmelerde aracı zorlamalarda bu dumanlar belirgin şekilde dikiz aynasından gözlemlenebilir. Eğer egzoz sisteminden farklı renkte dumanlar çıkıyorsa bu bize bir arıza olduğunu göstermektedir.

Motorun iç kısmına herhangi bir yabancı madde ulaşması dışında motordaki bir yağ veya su kaçağı da (egzoz sistemine damlama yapmasıyla) yine farklı renkteki dumanların çıkmasına ve kokuya sebep olabilir.

Durumun aciliyetini anlamak adına yağ seviyesini kontrol etmemiz hararet göstergesini kontrol etmemiz , ön panelde bulunan arıza lambalarını kontrol etmemiz ve en kısa sürede aracımızı servise götürmemiz sorunu büyümeden halletmemizi sağlayacaktır.

2.el Araç alırken Motora Nasıl Bakmalı? (TIKLA ÖĞREN)

Beyaz Renkli Duman Anlamı

Çok hafif ve su buharı gibi ve geçiciyse sorun değildir ancak yoğun ve uzun süreli ise muhtemelen soğutma suyu sıvısının yanma odalarına damladığının göstergesidir.

Soğutma sıvısı motor yağıyla da karışmışsa çok daha büyük problemlere yol açabilir.

Gri Renkli Duman Anlamı

Turbonun yağ yakması sonucu olması muhtemeldir. Sekmanların aşınmasına sebep olur. Gri renk duman varsa aracın yağ eksiltip eksiltmediği kontrol edilmelidir.

Mavi Renkli Duman Anlamı

Pistonlardaki sekmanların aşınması sonucu yağ yakıta karışır ve yanarak egzozdan mavi duman olarak çıkar ve çok miktarda yağın eksilmesine sebep olur. Egzozda mavi duman varsa net bir şekilde aracınızın yağ yaktığının göstergesidir.

Yorumlar

Daha Fazlası