Dizel Yüksek Basınç Regülatörü ve Arızası

Dizel Yüksek Basınç Regülatörü ve Arızası

Dizel Yüksek Basınç RegülatörüArızalandığında Motor Çalışmaz.

Dizel Yüksek Basınç Regülatörü ve Arızası

Common rail sisteminde enjeksiyon için gerekli yakıt her zaman istenen basınçta bulunmaktadır. Basınç üretimi yüksek basınç pompasında gerçekleştirilir. Pompa yakıtı sıkıştırır ve bir yüksek basınç borusuyla hattın içine gönderir, bu hat ise tüm enjektörler için bir ortak yüksek basınç haznesi olarak görev yapar, böylece "common rail" (ortak hat) adını alır. Yakıt buradan bağımsız enjektörlere dağıtılır, bunlar da yakıtı silindirin yanma odacığına enjekte eder.

Dizel yüksek basınç regülatörü rail borusunda bulunan bir valftir. Rail borusundaki (hattındaki) yakıtın basıncının ayarlanmasını sağlar.

Basınç düştüğünde valf ECU tarafından kapatılır ve basıncın yükselmesi sağlanır. Yine basınç aşırı yükseldiğinde valf ECU tarafından açılır ve rail hattındaki yakıtın basıncı düşürülür.

Regülatör arızalanıp kapalı konumda kalırsa rail hattında basınç aşırı yükselir, açık kalırsa basınç düşer. Her iki durumda da motor arıza lambası yanar ve motor çalışmaz. Regülatörün arızalı olup olmadığı OBD arıza tespit cihazıyla anlaşılabilir. Arızanın yüksek basınç sensöründen kaynaklanıp kaynaklanmadığı da kontrol edilmelidir.

Yorumlar

Daha Fazlası