Dizel Araç Nasıl Çalıştırılmalıdır?

Dizel Araç Nasıl Çalıştırılmalıdır?

Dizel araç nasıl çalıştırılmalıdır? Kızdırma bujisi ne işe yarar?

Dizel Araç Nasıl Çalıştırılmalı dır?

Dizel araçlarda, benzinli araçlardaki gibi yakıt hava karışımının ateşlenmesi için kullanılan bujiler bulunmaz. Dizel araçlarda hava silindir içerisinde sıkıştırılır ve sıcaklığı ortalama 800 derecelere kadar çıkar. Bu sıcak hava üzerine yakıt enjektörler vasıtasıyla püskürtülür. Yüksek sıcaklıktaki hava ile yakıt karışınca yanma kendiliğinden patlamalı olarak gerçekleşir.

İşte dizel araçlarda özellikle soğuk havalarda hem motor hem de hava soğuk olduğundan ilk yanma sıcaklığını sağlamak için kızdırma (ön ısıtma) bujileri kullanılır. Kontağı çevirdiğinizde ekranda sargı şeklinde kızdırma bujisi ikaz lambası yanar. Bu lamba sönene kadar bekleyip marşa öyle basılmalıdır. Bu sayede aracınız tek marşta ve daha sarsıntısız çalışır.

Kızdırma bujisini beklemeden hemen marşa basarsanız aracınız çalışmakta zorlanır ve uzun süre marşa basarak akünüze yüklenmiş olursunuz. Kızdırma bujileri havanın sıcaklığına bağlı olarak ortalama 10 sn kadar bir sürede yanma için yeterli ısınmayı sağlayacaktır. Böylece aracınız daha rahat çalışacaktır.

Yorumlar

Daha Fazlası