Debriyaj Kaçırıyor Arızası Nedir? Debriyaj Neden Kaçırır?

Debriyaj Kaçırıyor Arızası Nedir? Debriyaj Neden Kaçırır?

Debriyaj kaçırmasının en büyük nedeni debriyaj balatasının aşınmasıdır.

Debriyaj Kaçırıyor Arızası Nedir? Debriyaj Neden Kaçırır?

Bilindiği üzere krank mili pistonlardan aldığı hareketi volan üzerinden kavramaya (debriyaja) iletir. Debriyaj üzerinden de hareket şanzımana aktarılır. Volanla debriyaj bağlantısı bir balata ile sağlanır. Baskı plakası debriyaj balatasını volan diskine doğru kuvvetlice iter ve birleştirir. Böylece birlikte dönerek hareketi şanzımana aktarırlar. Siz debriyaja bastığınızda debriyaj balatası volandan ayrılır ve hareket şanzımana aktarılmaz. Bu sayede vites değiştirirsiniz.

Eğer debriyaj balatanız eskimişse (bitmişse ve ya azalmışsa) volan diski üzerine tam olarak tutunamaz ve araç yüke bindiğinde (örneğin ilk kalkış esnasında) kaçırma yapar. Yani volandan aldığı hareketi tam olarak şanzımana aktaramaz ve araç istediğiniz performansta hareket edemez. İlk kalkış esnasında titreme meydana gelir.

Debriyaj kaçırmasının en önemli nedeni baskı balatasının aşınması ve ya yağlanmasıdır. Debriyaj balatasının yağlaması durumunda volana tam olarak tutunamaz ve debriyaj kaçırma yapar. Eğer yağlanma varsa krank keçesinin yağ kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilmelidir.

Debriyaj pedalı boşluğunun bozulması ve ya ayırma yaylarının(diyafram yay) özelliğini yitirmesi gibi sebeplerle de debriyaj kaçırabilir.

Nadiren de olsa motorun konumu değişirse (motoru sabitleyen motor kulaklarında gevşeme ve ya kopma gibi durumlarda) volanında konumu değişeceğinden debriyaj arızası meydana gelebilir.

Kavrama arızası varsa volan diski yüzeyi de mutlaka kontrol edilmelidir. Disk yüzeyindeki aşınmalar da kavrama arızasına neden olur.

Yorumlar

Daha Fazlası