Büyük Motorlu araç daha çok mu Yakar? Motor Hacmi mi yoksa Beygir gücü mü önemli?

Büyük Motorlu araç daha çok mu Yakar? Motor Hacmi mi yoksa Beygir gücü mü önemli?

Motor gücü Nelere bağlıdır? Beygir Ne demek ? Büyük Motor Çok Mu yakar?Detaylar bu yazımızda

Motor Hacmi ve Beygir Gücü Ne ifa eder?

Motor hacmi pistonların silindir içerisinde alt ölü nokta ile üst ölü nokta arasında süpürdüğü hacimdir.Beygir gücü ise motora püskürtülen hava yakıt ve ateşin etkisiyle oluşan itme kuvvetini ifade eder.

Dolayısı ile bu iki kavram birbirine bağlıdır. Yani atmosferik bir motorda motor hacmi artıkça beygir gücüde artar. Dolayısıyla motor büyüdükçe güç artar ve dolayısıyla yakıt tüketimi de artar. Ancak motor büyüklüğüyle orantılı olarak lazım olan gücü de daha kolay üretebildiği için yakıt tüketimi yüksek tork için azalır.

(KW - HP beygir gücü Ne demek? Nasıl Hesaplanır ve birbirine dönüştürülür? (TIKLA_ÖĞREN)

Atmosferik motorlar Yerine Turbo Beslemeli Motorlar

Gelişen teknolojiler ve ülkelerdeki vergi politikaları araç firmalarını küçük motordan daha büyük güç alabilme yoluna zorlamaktadır. ör: 1600 motor atmosferik arabalar ortlama 100-125 HP iken. şuan 1000 motor turbo beslemeli 125 HP arabalar çokça üretilmektedir.

Turbo motorlar küçük hacimle tıpkı büyük hacimli motorlar gibi hatta daha fazla güç elde edebilmekte ve yakıt tasarrufu da sağlayabilmektedir. Ancak kıyaslamalar yine kendi arasında yapıldığında 1.2 turbo araç ile 1.4 turbo araçta motor hacmi büyüdükçe beygir gücü artmakta ve 100 km de yakılan yakıt oranı artmaktadır.

Dizel motorlar düşük HP olmalarına rağmen büyük tork üretirler.

Tork Ne demek? Tork ile Motor Gücü Aynı Şey Mi?

1.0 motor 1.2 Motor arabayı çeker mi?

Yıllarca emek ve teknoloji ile üretilen her türlü hesabı ve denemeleri aylarca hatta yıllarca süren araçlara, bir bakışta bu motor bu aracı çekmez şeklinde öylesine ve cahillikle söylenen sözler acemilik eseridir. yukarda bahsettiğimiz gibi önemli olan 1.0 hacimli bir motordan ne kadar güç elde edildiğidir.

Yukarıdaki resimden anlaşılacağı gibi. 600-700 Hplik bir formula aracı çok hızlı gidebilir. Ancak 250 HP lik bir kamyonun çektiği yükü çekemez.

Yorumlar

Daha Fazlası