Aracınızın Turbosunun Uzun Ömürlü Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Turbo yağlanması motor yağıyla sağlandığından (ayrı bir yağlama sistemi yoktur) motor yağ değişimleri zamanında yapılmalıdır. Onbinlerce devirlere çıkan turbonun yağlanması çok önemlidir. Aksi takdirde turbo rulmanları, mil ve yatakları aşınacaktır.
- Yine turbolu araçlarda hava filtresi değişimi de çok önemlidir. Özelliğini yitirmiş hava filtresinden kaçan toz parçacıkları yüksek hızlarda dönen turbo türbinlerine çarparak zarar verebilir. Toz miktarı arttıkça rulmanlarda zamanla bozulacaktır. Hava filtrenizi zamanında değiştiriniz.
- Vitesiniz yüksek ve motor devriniz düşük durumda seyrederken ani hızlanmanız gerekirse bunu aynı viteste gaza sonuna kadar basarak değil vites düşürüp gaza basarak yapın. Düşük devirde gaza sonuna kadar bastığınızda motora aşırı oksijen girecek ve zamansız yanma (vuruntu) oluşabilecektir. Buda silindirlerde aşırı ısınmaya ve turboya yüksek sıcaklıkta egzoz gazı göndereceğinden turbo ve turboda ki yağ aşırı ısınacaktır. Buda zamanla turboya zarar verir.
- Motor soğukken, ilk çalıştırmada yağlanma tam sağlanmadan turboya aşırı yükleme yapılmamalıdır. Turbo tam yağlanmadan yüksek devirlere çıkarırsak aşınmalar artacaktır.
- Performanslı bir kullanım sonucu turbo yüksek devirlerdeyken aracınızı stop ettirmeniz gerekirse bir 30 saniye kadar beklemeniz önerilir.Çünkü aracınız stop etse bile turbo bir süre daha dönmeye devam edecektir. Aracınız stop ettiğinde yağ pompası da duracağından turbo tam yağlanamaz. Turbo sürekli buna maruz kalırsa zamanla zarar görebilir.