Plastik Parçaları Kendi Başıma Boyayabilir miyim?
Aracınızın plastik kısımlarını ufak tefek ekipmanlarla sanayide ustalara çok büyük paralar vermeden boyayabilir aracınızı farklılaştırabilirsiniz.
ZIMPARA YAPMA
Öncelikle boyanacak kısımlar zımparalanmalıdır. Kalın zımpara yardımıyla önce zemin iyileştirilmeli ince zımpara ile de boyaya alt hazırlık yapılmalıdır. Hasarlı olan bölgelere en ince zımpara ile ayrıntılı işlem yapmanız iyi sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
BANTLAMA VE ASTAR ÇEKME
Hasarlı ve çizik olan plastik bölümlere 3 kat zımpara yapıldıktan sonra boyaya alt zemin oluşturmak için astar çekme işlemine geçilir. Astar işleminden önce zarar görmemesini boya değmemesini istediğimiz bölgeler kağıt bantla ve gazete yardımıyla kapatılır. Bu kısım belkide en önemli kısımdır. Astar iyi çekilmezse boyada zamanla çatlaklar meydana gelir.
KURUTMA
Astar çekildikten sonra astar bir süre kurumaya bırakılmalıdır. Plastik boya ile çekilen astar 2 katman halinde uygulanmalıdır ve her bir katmandan sonra kurumaya bırakılmalıdır.
BOYAMA
Astar çekilen yüzey kuruduktan sonra boyama işlemi öncesi tekrar ince zımpara ile üzerinden geçilip pütür toz vb kalması engellenmeye çalışılır. Zımparadan sonra özel bezlerle temizlik işlemi yapılabilir.Hava tutularak yada özel bezlerle silme işlemi yapıldıktan sonra artık aracımız boyaya hazırdır. Araç için boyama kadar boyanın renk uyumu da önemlidir mutlaka boya aracın renk koduna göre makina ile hazırlanmalıdır (Sanayide 5-10 TL'ye hazırlanır) boya işlemi yine 2 kat olacak şekilde yapılmalıdır. yeni ve eski boyalı yerler renk tonu ne kadar uygunda olsa uyumsuz olacaktır. Bunun için yama tinerine ihtiyaç vardır.Yama tinerini eski ve yeni boyanın birleşim yerine uygulamanız rengin karışmasını sağlayacaktır. İlk başlayanlar çok dikkatli ve sırayı karıştırmamalı, mümkünse tam parça halinde boyama işlemi gerçekleştirmeleri daha faydalı olacaktır.