Aracım Kendine Kendine Gaz Veriyor, Nedeni nedir?

Aracım Kendine Kendine Gaz Veriyor, Nedeni nedir?

Aracınızın devri, debriyaja bastığınızda ve boşa aldığınızda yükseliyorsa nedenini yazımızda bulabilirsiniz.

Aracım Kendine Kendine Gaz Veriyor, Nedeni nedir?

Özellikle vites geçişlerinde debriyaj pedalına basıldığında, motorun devri düşmüyor hatta bazen aksine yükseliyorsa, aracınız normalden yüksek devirle çalışıyorsa manifolddan silindirlere gelen hava akışında sorun var demektir.

Bu sorunun çözümünü bulmak için emme manifoldunda bulunan MAP sensörü ve egzoz manifoldunda bulunan LAMBDA sensörünü kontrol etmemiz gerekir.

Genellikle emme manifoldunda bulanan MAP sensörü, manifolddaki havanın basıncını ölçer. MAP sensöründen alınan bilgiye göre motor kontrol ünitesi silindirlere gerekli havayı gönderir.

Map Sensörü ne işe yarar, Neden arıza verir.

Egzoz manifoldunda bulunan LAMBDA sensörü ise motora giren oksijen yoğunluğunun ne kadarının karbondioksite dönüştürüldüğünü hesaplar.

Lambda Sensörü Ne İşe Yarar, Neden Arıza Verir?

Motor kontrol ünitesi (ECU) bu sensörlerden gelen bilgilere göre yakıt enjeksiyon miktarını ve ateşleme avansını belirler. MAP yada LAMBDA sensörü arızalandığında ECU ateşleme zamanlamasını ve enjeksiyon miktarını doğru belirleyemediğinden kendi kendine gaz verme sorunu ortaya çıkar.

Yine hava filtresi ile manifold arasındaki gaz kelebeğinin arızalanması da bu soruna yol açabilir. Motor Devri 1500-2000 devir arasında sabit kalır.

Yorumlar

Otomobilblog
İlk etapta yakıt tüketimi artar.. Daha sonra arıza büyürse çekişten düşer. Modern teknik araçlarda araç kendini korumaya alıp belli hızı geçmez vb.
Mehmet suya
Peki araç kendi kendine GAz veriyorsa arabaya ne gibi sonuçlar doğurur. Teşekür ederim

Daha Fazlası