Aracın geç Çalışma Sebepleri
Benzinli araçların geç çalışma sorunu sıkça karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Aracın geç çalışması başlı başına bir sorun olduğu gibi ilk çalışma esnasında birlikte çalışan parçalara da zarar verebilme olasılığı vardır.
Aracın geç çalışmasına etki edebilecek birden fazla neden olabilir bunları önem ve arıza sıklığına göre değerlendirmek geç çalışma sorununu çözmek açısından önemlidir.
- Araçlar ilk çalışma esnasında, depo içinde bulunan benzin pompası denilen besleme parçası görev alır. Bunun yanı sıra benzin filtresi ve enjektörler görev almaktadır. Bu parçalardan herhangi birinin arıza vermesi durumunda aracınız çalışmayacaktır. Yeni nesil araçların birçoğunda bu parçalar sensörlerle kontrol altında tutulur ve arıza lambası yakarak sorun hakkında sizi bilgilendirir.
Arıza lambası yanıyor yada sensör arızası olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki resme tıklayarak ilgili yazıları okuyabilirsiniz.
- Benzinli araçta ilk kontak çevirme hareketinde benzin pompasından tık diye bir ses gelir (arka koltuğun altından) ilk çalışmada ve sonrasında benzin pompası çalışmaya devam eder. Depo içerisindeki yakıt ise bu pompanın soğumasını sağlar. Eğer çok az miktarda yakıt varsa bu depo arızalanabilir. Depoda az yakıt bulundurma ve yakıt filtresinin temizlik ve değişimi ile ilgili aşağıdaki resme tıklayarak gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
- Araçlarda geç çalışma sorununa neden olan bir diğer önemli nokta benzin filtresinin tıkanıklığıdır.
- Ateşleme sistemindeki buji arızası, buji kablosu gibi aksaklıklar da araçlardaki geç çalışmanın başlıca sebepleridir. Ateşleme sistemindeki bu arızalar, geç çalışmaya neden olmakla birlikte aşırı yakıt kullanımına sebep olabilmektedir.
Ateşleme ilgili sorunları öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.