Arabaya Çip Attırmak Motora zarar Verir mi?

Arabaya Çip Attırmak Motora zarar Verir mi?

Chip tuning Nedir?, Motor Geliştirme yada Ekonomi için araca çip attırmak ne kadar mantıklı? detaylar bu yazımızda.

Motor Güçlendirme

Aracınızın performansından tam olarak memnun değilisiniz yada aracınız daha az yaksın istiyorsunuz Chip tuning diye birşey duydunuz ancak kafanız baya karışmış olmalı Nedir bu Chip tuning arabama zarar verir mi?Aracınızın orjinalinde olmayan ve sonradan motora eklenen LPG dahil herşey araca faydadan çok zarar verdiği kesindir. Anca bu zararların bir kısmı size denk gelirken belkide büyük kısmı da aracın sizden sonraki kullanıcılarında patlak verecektir.

Chip tuning

Chip tuning Motorda ateşleme yapan ECU(beyin)bilgi aldığı işlemcilerin güncellenmesi değiştirilmesi yenilenmesi olarak isimlendirilebilir. Performans ve hızı arttırmak yada yakıt ekonomisi yapmak için tercih edilir.

  • Bu işlemler yapılırken aracınızdaki çip güncellenebilir yada yada yenisi ile değiştirilebilir. Ancak bunu işinin ehli ustalara yaptırmazsanız ardı arkası kesilmeyecek sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
  • ECU içeriğinin yazılımla değiştirildiği durumlarda aracın hız limitlerinin değiştirilmesi mümkün olacaktır.
  • bu yapılan motor geliştirmede %10 ila %40 kadar ekstra performans almak mümkündür ancak motor aşırı zorlamalarda zarar görebileceği de açıktır.
  • Chip modifikasyonunda ilave tork ve güç de elde edilebilir. Çünkü motorun çalışması sırasında yanma odasına girecek yakıt ve hava miktarları ile oynamak, ateşleme zamanlarını yeniden belirlemek mümkündür. Yapılan bu değişikliklerin motorun cinsine göre buji veya enjektör ve ilave donanımların geliştirilmesi ile desteklenmesi halinde elde edilecek sonuçlar çok daha tatmin edici olabilmektedir.
  • Hava emiş sistemlerinde yapılacak modifiye motorun daha fazla hava alması sonuncunda yanma odasında daha iyi ve fazlaa yanma gerçekleşir performans arttırılabilir ancak bunu yaparken oluşan atık gazın atılması için egzozda da değişiklikler gerekecektir.

Modifiye Ne kadar Güvenli

Fabrikada 115 HP olarak üretilen bir motor chip atılması ile 130, 150 hatta 180 HP'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak bu tarz modifiyeler yapılırken aracın fren süspansiyon aerodinamik vb değişiklikleri de yapılmalıdır. Aksi halde aracınızın adeta bir ölüm makinesine dönüşecektir. Araçlarda modifiye bir bütündür ve bilinçli kişiler tarafından yapılmalıdır.

Yorumlar

Daha Fazlası