Antipatinaj Sistemi ASR Nedir? Nasıl Çalışır?

Antipatinaj Sistemi ASR Nedir? Nasıl Çalışır?

ASR antipatinaj sistemi veya çekiş kontrol sistemi olarak bilinir.

Antipatinaj Sistemi ASR Nedir? Nasıl Çalışır?

Aracın patinaj yapmasını önleyen sistem yada antipatinaj sistemidir. Çekiş kontrol sistemi olarak ta adlandırılır. Ani kalkış yapma esnasında çoğumuz istemsizce gaz pedalına gereğinden fazla basarız. Bu durumda araç patinaj yapmaya başlar ve tekerlekler bir süreliğine olduğu yerde dönmeye başlar. Ya da kaygan zeminlerde gaz pedalına gereğinden fazla basılması durumunda tekerlekler boşa dönmeye başlar.

İşte tam bu durumda antipatinaj sistemi devreye girer. Tekerlek hız sensörleri sayesinde hangi tekerleğin patinaja düştüğünü algılar ve ABS sistemini devreye sokarak patinaj yapan tekerlere fren uygular yada ECU sayesinde yakıt sistemine müdahale ederek motorun gücünü düşürür. Bu sayede aracın patinaj yapması engellenmiş olur ve aracın lastiklerinin zemine daha iyi tutunması sağlanır. Çekiş tekerleklerinin farklı oranda zemine tutunması sonucu oluşabilecek savrulmayı engeller.

ASR sistemi ESP sistemiyle beraber aracın savrulmasını, patinaja düşmesini engelleyerek sürüşü daha güvenli hale getirir.

ESP(Elektronik Stabilite Programı) Nedir? Nasıl Çalışır?

Yorumlar

Daha Fazlası