Akü Seçimi Nasıl Yapılır? Amper Değeri Önemli midir?

Akü Seçimi Nasıl Yapılır? Amper Değeri Önemli midir?

Akü seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli nokta marş basma gücü değeridir.

Akü Seçimi Nasıl Yapılır? Amper Değeri Önemli midir?

Akü üzerinde akünün kapasitesini ve özelliklerini gösteren değerler vardır.

Öncelikle binek arabaların tamamı 12V' luk akü kullanır. Akü seçiminde dikkat edilmesi gereken kapasite ve marş gücüdür. Örneğin akünün üzerinde 72 Ah (amper saat) 850 A (amper) yazıyorsa: akü 72 amper saat kapasiteye ve 850 amper marş basma gücüne (CCA=Marş Basma Gücü) sahip demektir. 850 A anlık maksimum akım miktarıdır. Bu değerler akünüzün yüzde yüz dolu olduğu durumlar için geçerlidir.

Araç çalışır durumdayken bütün elektrik ihtiyacını alternatörden karşılar. Akü bize en çok ilk çalıştırma anında lazım olur. Alternatör hem aracınızın elektrik ihtiyacını karşılar hem de aküyü şarj eder.

Binek araçlarda ortam ve motor sıcaklığına bağlı olarak ilk marş akımı ihtiyacı 50A-200A arasında değişmektedir. Binek araçlar için tasarlanan akülerde belirtilen CCA (Marş Basma Gücü) değeri de araca göre değişmekle birlikte en az 400A değerlerinden başlamaktadır. Fakat hava soğudukça akünün mevcut enerjisi azalır. Ortam sıcaklığı "0" dereceye düştüğünde %100 dolu olan akü enerjisinin %65'ini, -18 dereceye düştüğünde %40’ını verebilir.

Eğer siz orijinal akünüzden daha düşük kapasiteli bir akü seçerseniz (örneğin 72 Ah yerine 60 Ah) kısa vadede sorun yaşamazsınız. Fakat uzun vadede akünüzün kapasitesi dolayısıyla marş basma gücü azalacağından aracınızın marş basmasında problemler yaşamaya başlarsınız.

Kapasitesi yüksek bir akü seçerseniz aracınızın şarj voltajı değerlerinin ölçülmesi gerekir. Yani aracınızdaki alternatörün gücünün bu aküyü şarj etmeye yetip yetmeyeceğine bakmanız gerekir. Eğer alternatörünüzün kapasitesi aküyü şarj edecek güçte değilse akü hiç bir zaman tam şarj olmayacaktır. Bu durum akü performansını ve ömrünü olumsuz etkileyecektir.

Burada önemli olan diğer bir nokta ise araç yağ değişimidir. Yağ değişim periyodu geçmiş araçlarda yeterli yağlanma sağlanamadığından ilk marşta krank milinin ve pistonların harekete geçmesi daha zor olacaktır. Bu durumda daha yüksek bir marş basma gücüne ihtiyacınız olacaktır. Yani akünüz aracınızı çalıştırmakta zorlanacaktır.

Yorumlar

Daha Fazlası