AFR Ayarı Nedir? AFR Ayarı Doğru Yapılmamış Araçlarda Görülen Problemler Nelerdir?

AFR Ayarı Nedir? AFR Ayarı Doğru Yapılmamış Araçlarda Görülen Problemler Nelerdir?

AFR ayarı LPG'li aracın değişik yüklerdeki hava yakıt karışımı oranlarının düzenlenmesidir.

AFR Ayarı Nedir? AFR Ayarı Doğru Yapılmamış Araçlarda Görülen Problemler Nelerdir?

AFR (air fuel ratio= hava yakıt oranı) ayarı aracın fabrikasyon hava yakıt oranlarının LPG sistemindeki ayarları ile birebir örtüşmesinin sağlanmasıdır. Bu ayar araç seyir halindeyken ve değişik yükler altında yapılır. Özellikle yüksek devirlerde, araç yüke bindiğindeki ayarları AFR cihazı ile yapılabilir.

Yakıt hava karışımında ideal oran (stokiyometrik oran) 1/14.7' dir. Yani silindirlere bir birim yakıta karşılık 14.7 birim hava alınması gerekir. Bu oran LPG'de 1/15.5' tir.

Karışımdaki hava oranının fazla olması fakir karışım, hava oranının az olması ise zengin karışım olarak adlandırılır. Çok fakir karışımda araç performansı düşer, araç yüke bindiğinde tekleme, ileriki zamanlarda subap ve piston erimesi gibi arızalar ortaya çıkar. Çok zengin karışımda ise yanma bozuklukları, yakıt artışı, egzozdan siyah duman atması ve egzoz emisyonunun yükselmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.

AFR ayarı iyi yapılmış bir araç LPG' de de benzindeki verim ve performansı gösterir. Tekleme, silkeleme, stop etme gibi sorunlar görülmez.

LPG' li araçlarda özellikle aracın yüke bindiği yüksek devirlerdeki AFR ayarı çok önemlidir. LPG'li araçların yüksek devirlerde fakir karışımla çalışması araca büyük zarar verebilmektedir.

LPG' li araçlardaki supap erimesinin en büyük sebebi aracın LPG'de ayarsızlıktan dolayı fakir karışımla çalışmasıdır. Fakir karışımda egzoz gazları sıcaklıkları son derece yüksektir ve buda egzoz supaplarının erimesine neden olur.

LPG' de aracın fakir karışımla çalışmasının diğer bir zararı da yüksek egzoz gazı sıcaklıkları nedeniyle katalitik konvertörün içinin erimesi veya çatlamasıdır. Yüksek egzoz gazı sıcaklığı katalitik konvertörde bulunan katalizör elementlerin (platin, paladyum, iridyum) erimesine ve özelliklerini kaybetmesine neden olur. Sonuçta katalitik konvertör arızalanır.

Sonuç olarak doğru LPG kiti takılmış, doğru montaj yapılmış ve AFR ayarı iyi yapılmış bir LPG'li araç benzinli bir araç performansında ve sorunsuzluğunda çalışabilir.

Yorumlar

Daha Fazlası