Aerodinamik nedir , aerodinamiğin otomobil İçin önemi nedir?

Aerodinamik nedir , aerodinamiğin otomobil İçin önemi nedir?

Aerodinamik ne demek? Aerodinamik otomobil için önemi ve daha fazlası bu yazımızda..

Aerodinamik Ne demek?

Aerodinamik kelime anlamı olarak; fizik temel biliminde hava içerisinde hareket halindeki cismin hareketlerini ve bu hareketler neticesinde oluşan olayları inceleyen dalıdır.Havanın kuvvete etkisini inceleyen bu bilim dalı sayesinde otomobil sektörüne yön verilmiş güvenlik yakıt vb konulara ışık tutmuştur.

Aerodinamik ve Otomobile Etkisi

geçmişten günümüze otomobil dünyası gelişmekte ve ilerlemektedir. İlk zamanlar da otomobiller sadece bir yerden başka yere gitmeyi amaçlarken günümüzde insansız otomobiller ve uçan otomobiller, yüksek konfor güvenlik konuşulmakta.Eski araçlarda aerodinamik çok önem arz etmese de gelişen sektör yüksek sürat ekonomi gibi kavramlara önem vermeye başladı. Bu durum aerodinamiğin otomobiller üzerindeki etkisini tartışılmaz hale getirdi.

Hava direncinden kaynaklanan kayıpları en aza indirmeyi amaçlarken aerodinamik verilerinin iyi hesaplanması gereklidir.

Otomobil dünyasında Aerodinamik çalışmalar

  • Havanın araç üzerindeki sürtünmesi ne kadar pürüzsüz ve kesintisiz olursa aerodinamik açıdan o kadar başarılı olunur. arabanın cam tampon far vb parçalarında yüzey farkı en aza indirilerek sürtünme ve pürüzlerin en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.
  • Camların pozisyonunun değiştirilmesi ve daha yatık hale getirilmesi ile ön ve arka camdan havanın kaması kolaylaştırıldı.
  • Lastik oyuklarının genişletilmesi
  • Ön ve arka tekerlekler arası rüzagar akışı sağlayan etekler bulunması
  • Araç alt takımında girinti ve çıkıntıları en aza indirecek şekilde düzenlemeler yapılması
  • Ön kısımda hava kesiciler ve hava kanalları eklenmesi

Dikkat edilmesi Gerekenler

  • Binek araçlar ve motosikletlerde daha iyi aerodinamik sağlanırken şekil ve büyüklük açısından kamyonlarda aerodinamik katsayısı büyümektedir.
  • Örneğin süratli bir şekilde yolda giderken bir camın açık olması aerodinamik açıdan kötü sonuçlar doğuracaktır. Yakıtı fazla yakmanıza sebep olacaktır.
  • Olması gerekenden kalın lastik ve jant kullanmakta aerodinamik açıdan uygun olmayan şeylerdir.
  • Aerodinamikte dünyada en iyi araçları Mercedes Firması üretmektedir.

Otomobillerin hızlandıkça karşıdan altına giren havayla yukarı doğru kuvvet uygulanır ve yerle teması kesilmeye başlar. Aerodinamik hesaplamalar ile gerekli ağırlıklar eklenerek veya hava kanalları ile bu kaldırma kuvvetinin tehlikeli olmasının önüne geçilir. Aksi takdirde çok yüksek hızlarda otomobiller yerden yükselebilir.

Yorumlar

Daha Fazlası