4WD, AWD Ne demek Hangisi Daha İyidir?

4WD, AWD Ne demek Hangisi Daha İyidir?

Halk arasında Çokca karıştırılan 4 çeker sistemler hakkında ilginç bilgiler bu yazımızda..

4 Çeker Sistemler

Toplumda çokça karıştırılan ve aynı sanılan değişik araç 4 çeker tipler vardır. Farklı işlevleri olması yönüyle ayrışan bu sistemler sıfır ada ikinci el araç alacak kişilerin aradığı bilgilerden. Araçların arazi amaçlı mı yoksa binek amaçlı mı kullanılacağı 4 çekerin tipini seçme de en önemli etken.

4WD Yada FWD Ne Demek ?

Türkçe karşılığı 4 teker sürüş anlamına gelen four wheel Drive (4x4) olarak bilinen sistemdir. Subaru firmasının birçok aracında kullandığı sistemdir bu subaru seri üretime ilk geçen firma olarak bu işte öncü olmuştur.

  • 4WD Sistemler iki ana sınıfa Ayrılır.
  • Sürekli 4 Çeker (full time) sürücüden bağımsız ve sürekli 4 tekerden itiş.
  • İsteğe bağlı 4 çeker (part time) sürücü kontrolünde devreye giren.
  • AWD Ne Demek ?

    bu sistem aslında 4 çeker bile sayılmaz. Normal kullanımda 2WD (2 çeker) olarak görev yaparken araç zorlandığında devreye girer. 4 çeker sistemi elektroniktir. Önden çekişli araçlarda motor gücünün tamamı ön aksa aktarılır. Ön tekerlekler boşa düşerse kaybedilen gücü elektronik sistemle arka aks miline aktarılır. 4WD de gücü öne ve arkaya eşit dağıtırken AWD kaybolan gücün bir kısmını aktarabilmektedir.burada bir dengesiz güç dağılımı söz konusu olmaktadır. Bu yönüyle 4WD çok daha iyi bir sisteme sahiptir. AWD sistemlerde 4 teker birbirinden bağımsız hareket edebilmektedir.

    4WS Four Wheel Steering

    Direksiyon manevrasının 4 tekerleğe de aktarıldığı güvenli sürüş ve manevra kabiliyeti amaçlanan sistemdir. ancak güvenlik teknolojisinin üst seviyelere gelmesiyle bu sistem geri planda kaldı son zamanlarda Renault Firması Talisman vb modellerinde benzer sistemler kullanmaya başladı.

    Yorumlar

    Daha Fazlası