Otomobillerde Artırılmış Gerçeklik (AR) Kullanımı Artıyor

Otomobillerde Artırılmış Gerçeklik (AR) Kullanımı Artıyor

Artırılmış gerçeklik otomobil göstergelerini çöpe atacak gibi. Ayrıntılar yazımızda.

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR) Nedir?

Artırılmış gerçeklik gerçek dünyadaki varlıkların çeşitli kanallar kullanılarak bireyin fiziksel çevresine yakınlaştırılmasıdır. Örneğin bir bilgisayar oyunu onarken AR gözlükleri ile oyunun içine girip gerçek dünyada oynamanız bir artırılmış gerçekliktir. Gerçekten savaşıyor, ya da gerçekten futbol oynuyor gibi hissetmeniz bu yolla sağlanır. Otomobillerde de özellikle gösterge panelinde hız, devir, vites, etraftaki araçların konum ve hızları gibi bilgiler bu teknoloji ile ön camınızda görülebilir. Hatta şimdiden bunu yapan WayRay isimli bir firma Porsche, Hundai, JVC Kenwood, Alibaba gibi devlerden destek almış vaziyette. Bu firmaya en son Porsche tek başına 80 milyon dolarlık yatırım yaptı. Genel olarak da AR yatırımları artış eğiliminde. 2017'de 11 milyar dolarlık AR piyasasının 2021'de 215 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.

Otomobilde Artırılmış Gerçeklik

Aşağıda linkini verdiğimiz videonun ilk kısmında sistemin nasıl çalışacağına dair ipuçları verilmiş. Devamında ise WayRay ve Porsche yöneticilerinin neden böyle bir yatırım anlaşması yaptığına dair İngilizce bir röportaj var. Bütün araçlara monte edilebilecek bir projeksiyon sistemi sayesinde aracın göstergelerinde bulunan bilgilerinin yanı sıra çevre koşulları da sürücünün gözü önüne getirilebilecek.

AR özellikli sistemlerin ileride daha çok araçta kullanılacağı tahmin ediliyor. Çünkü bu sayede sürücü gözünü yoldan ayırmadan birçok bilgiye ulaşma imkanına sahip. Zaten daha önce Hyundai, AR ile tasarlanmış konsept bir aracını sergilemişti. İlerleyen yıllarda konsept olmaktan çıkıp birçok araçta bu teknolojinin kullanıldığını görebileceğiz.

Otomobiller İçin Örnek Fotoğraflar

Günlük Kullanım İçin Örnekler

Yorumlar

Daha Fazlası